Tag - slikovnice

slikovnice

Zašto prva knjiga vaše bebe treba biti crno-bijela slikovnica?

U trenutku dolaska na svijet svi bebini organi su funkcionalni i počinju raditi točno ono što im je zadaća osim jednog - bebinog mozga. Priroda je to vjerojatno tako osmislila zato što svakom živom biću želi dati šansu da se što bolje prilagodi i snađe u specifičnoj okolini u kojoj će odrastati i živjeti. Mozak bebe ne može biti do kraja razvijen jer ona tak mora razviti znanja i sposobnosti uz pomoć kojih će se prilagoditi životnim uvjetima u koje je rođena.

Drugim riječima, bebin mozak tek čeka da bude upotpunjen iskustvima i interakcijama s okolinom. I to je temelj goleme prednosti za preživljavanje. Iako je dugo postojalo vjerovanje da se bebe rađaju s umom koji je prazna ploča, najnovija istraživanja pokazuju suprotno. Bebin mozak bolje je opremljen nego mozak odrasle osobe. Milijarde živčanih stanica i sinapsa kojima čovjek raspolaže već su ondje. Čak ih ima i više nego u nas odraslih. No neuronske mreže, odnosno mreže živčanih stanica u bebinu mozgu još uvijek nisu povezane na specifične načine. Fine strukture u bebinu mozgu oblikuju se tek onime što se oko nje događa. Sve ono što u bebu prodire izvana, izaziva električnu aktivnost koja spaja živčane stanice u specifične mreže. Živčani produžeci se pronalaze i postaju čvršći, sinapse se kreću jedna prema drugoj i stvaraju kontakte. Postojeći kontakti se učvršćuju, oni koji se ne koriste se gube, krugovi u mozgu se uspostavljaju i preciziraju te nastaje učinkovita sinaptička matrica.

U djetinjstvu se umrežavanje živčanih puteva događa osobito brzo i osobito dosljedno i mozak se vrlo intenzivno izgrađuje. Svako iskustvo za bebu je potpuno novo iskustvo i njezin živčani sustav na svako iskustvo reagira. Dobra iskustva djeluju dobro i blagotvorno za bebin razvoj.

Čitanje priča od najranije dobi, listanje i gledanje slika različitih oblika dobra su iskustva koja pozitivno djeluju na razvoj bebina mozga.

Montessori Baby slikovnice imaju za cilj upravo to. Pomoći bebi da ostvari prvi vizualni kontakt s predmetima i oblicima iz svijeta koji ju okružuje. Na tim prvim impresijama i dojmovima beba će kasnije graditi daljnja znanja i vještine. Kad roditelji bebi pokazuju slike, razgovaraju s bebom, objašnjavaju bebi s puno ljubavi što beba vidi na slici, u bebinu mozgu rasplamsat će se hormoni i neurotransmiteri zaduženi za motivaciju, znatiželju i oduševljenje.

Jako je važna uloga roditelja koji će bebi tumačiti svijet pomoću tih prvih slikovnica i slika te joj na taj način pomoći da putem pozitivnih iskustva razvija mozak na najoptimalniji i vrlo ugodan i prisan način.

Montessori Baby slikovnice pomoću jednostavnih geometrijskih uzoraka i simpatičnih likova iz životinjskog svijeta, uključuju vašu bebu u ugodan vizualni doživljaj.
U strukturi i izboru tema slike su inspirirane Montessori metodom učenja, stvarajući tako forme s jednostavnim detaljima, bez teksta, kako bi bolje usmjerili djetetovu pažnju. Prikazane su samo životinje, oblici i predmeti koje se pojavljuju u bebinom stvarnom okruženju kako bi se dijete od početka približilo svijetu koji ga okružuje.

Zahvaljujući crnim geometrijskim formama na bijeloj pozadini te detaljima u crvenoj boji, ove slikovnice slijede razvoj vizualnih i kognitivnih sposobnosti djeteta. Na početku, bebu će privući uzorci, ali ubrzo će primijetiti i sitnije detalje te uživati u njihovim jednostavnim karakteristikama i kontrastu boja.

Smjestite knjigu oko 20-30 centimetara od bebina lica u za nju najudobniji položaj. Dozvolite joj da gleda, dodiruje, njuška knjigu bez žurbe. Potom prstom pokažite bebi linije, oblike, predmete, detalje. Vaša beba s radošću će vas početi oponašati i svojim prstićem slijediti linije i oblike. A kad beba poveže upravljanje prstića s promatranjem, počet će uživati u igri i njezini će prstići sve vještije trčkarati po stranicama slikovnice. Njezin mozak uživat će u tom ugodnom, nježnom i blagom učenju.

Ovdje potražite Montessori Baby crno-bijele slikovnice u našoj ponudi.

Zanimalo je i nas: Top 10 najprodavanijih Evenio slikovnica u 2020. godini

Hvala vam što volite naše slikovnice. Ovih dana čitamo izvješća knjižnica o dječjim naslovima koji su se najviše posuđivali tijekom 2020. godine i drago nam je vidjeti da su pri vrhu uvijek naši Mrljeki i Prljeki, vjeverica, Mirko Bjesomirko, naš ježić i druge životinjice iz serija o emocijama. Iako već znamo po osjećaju i prema naslovima koje najviše pakiramo i šaljemo, zanimalo nas je i izlistali smo iz sustava koje su to hit slikovnice koje ste najviše kupovali i tražili prošle godine.

1. Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan - Priča o prljavim rukama

Ovo nam nije iznenađenje s obzirom da je iza nas godina borbe s novim virusom kada smo morali naučiti još više i još češće prati ruke. Mrljek i Prljek je serija koju su djeca doista prihvatila, nasmijava ih, vole ju iznova i iznova slušati, a mi se nadamo da i pomaže u smislu usvajanja higijenskih navika.

2. Mirko Bjesomirko

Dječak Mirko mora naučiti kako kontrolirati ponašanje kada mu se u tijelu, umu i srcu pojavi neugodna emocija ljutnje. S ovom temom mogu se poistovjetiti i veliki i mali, a naš Mirko doživio je već treći dotisak. To nam je drago, jer si to tumačimo kao znak da ova slikovnica pomaže malenim Bjesomirima shvatiti što osjećaju i kakvu moć imaju u sebi da se reguliraju i dovedu u stanje mira.

3. Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak - Priča o pokvarenom zubu

Nakon Priče o prljavim rukama, ova slikovnica od početka je druga najomiljena među mališanima koji se zabavljaju s našim zloćkastim bakterijama.

4. Mrljek i Prljek na zbrčkanom prespavancu - Priča o neurednoj sobi

Iznimno nam je drago da je četvrti nastavak serije o Mrljeku i Prljeku završio na ovako visokom mjestu jer je slikovnica izašla u rujnu 2020. godine. Unutar samo četiri mjeseca otisnuta je već i druga naklada, odnosno ukupno 2000 primjeraka.

5. Pogrešno ponašanje boli: Vučić osjeća krivnju

Na petom, šestom, osmom i devetom mjestu s vrlo malim razlikama našla se serija slikovnica o osjećajima srama, poniženja, razočaranja i krivnje. Radi se o vrlo "teškim" emocijama s kojima se i nama odraslima teško nositi. No imali smo povjerenja da će autorice, Tatjana i Tea, znati napisati priče na način da one budu jasne i razumljive djeci i nismo ni trenutak dvojili da su to jako važne teme o kojima treba razgovarati od najranije dobi. Uz ove slikovnice imamo baš jaki osjećaj da pridonosimo zdravom razvoju i da pomažemo svim onim mališanima koji se bore s težinom i tjeskobom i ne znaju si objasniti što osjećaju. Nadamo se da pomažemo i roditeljima da pomognu svojoj djeci da prebrode emocije koje bi u suprotnom mogle ostaviti trajne posljedice na mentalno i emocionalno zdravlje. Ovu seriju doživljavamo kao iznimno moćnu u pozitivnom smislu i drago nam je da su ju naši čitatelji prepoznali. Serija je izašla u svibnju 2020. godine i od tad je tiskana u ukupno 10.000 primjeraka.

6. Ruganje i odbacivanje boli: Magarac se osjeća poniženo

7. Mrljek i Prljek na smrdljivom putovanju - Priča o neopranoj kosi

8. Kritika boli: Majmunica se osjeća posramljeno

9. Neispunjeno očekivanje boli: Kornjača se osjeća razočarano

10. Ana i gospodin Strahojed

USKORO! Serija slikovnica o razočaranju, krivnji, posramljenosti i poniženju

Nakon vrlo uspješnih i traženih serija slikovnica o osnovnim emocijama (sreća, tuga, strah i ljutnja) koje su prema povratnim informacijama pomogle mnogim roditeljima i mališanima, naše drage autorice Tatjana Gjurković i Tea Knežević napisale su nove četiri priče i to o malo kompleksnijim, ali vrlo neugodnim emocijama - razočaranju, osjećaju krivnje, posramljenosti i poniženju. Kao što znate, Tatjana i Tea su magistre psihologije i terapeutkinje igrom te svakodnevno rade s djecom i roditeljima. Baš iz konkretnog iskustva i problema s kojima se bave u terapijama, shvatile su da osjećaj srama, krivnje i poniženosti mogu ostaviti trajne rane i povrede na djeci te da su to teme na koje treba skrenuti pažnju od najranijeg djetinjstva. Nova serija specifična je po tome što se već u pričama obraća i roditeljima, a ne samo mališanima. Naime, za zdrav razvoj izuzetno je važno kod roditelja osvijestiti kakve će poruke djeci prenositi u odgoju. Kad su u pitanju osjećaji posramljenosti ili krivnje, prije svega izuzetno je važno da mi odrasli budemo svjesni što govorimo djetetu. Osjećaj krivnje, razočaranje, sram i povrijeđenost su emocije kao i sve druge i djeca ih moraju upoznati i moraju naučiti kako se s njima nositi. No roditelji trebaju paziti da se kod izazivanja tih emocija koncentriraju na djetetovo ponašanje, a ne na djetetovu osobu, odnosno njegov osjećaj da je vrijedno i cjelovito ljudsko biće. Najbolji primjer za to je osjećaj krivnje. Djeca će kroz odrastanje upoznati krivnju, taj unutarnji osjećaj nelagode, nemira i savjesti, jer im ona služi u korigiranju ponašanja prema drugima. Osjećaj krivnje iznutra ih navigira kako biti obziran, dobronamjeran i pažljiv prema drugima. Kako će dijete oblikovati primjereni osjećaj krivnje kao kompas i zemljovid za svoje postupke, ovisi o roditeljima i odraslima. U odgoju je važno djetetu ukazati na njegovo pogrešno ponašanje, ali NE i na djetetovu manjkavost i nedostatnost kao cjelovitog ljudskog bića. Ukoliko se roditeljska kritika odnosi na isticanje manjkavosti djetetova bića, to može postati njegov unutarnji glas, njegov unutarnji kritičar koji šteti samopoštovanju i može ga ranjavati kroz cijeli život. Slikovnica o krivnji iz naše nove serije namijenjena je djeci i pomaže im nositi se s tim neugodnim osjećajem i osvijestiti svoje pogreške i ponašanje. Dodatno, namijenjena je i roditeljima kojima skreće pažnju kako koristiti kritiku kao odgojno sredstvo na dobrobit djetetova općeg razvoja. Ilustratorica slikovnica je naša Jelena Brezovec, a dolaze u istom formatu, no s malo drugačijim naslovnicama kako bi se razlikovale od osnovnih emocija iz prethodnih serija. Slikovnice izlaze početkom travnja, a imat ćemo i pretprodaju po sniženim cijenama.

Nova slikovnica Oblak u žutom kaputu

Iz tiska nam je upravo izašla nova slikovnica Oblak u žutom kaputu, autorice Nikoline Manojlović Vračar i ilustratorice Jelene Brezovec. Priča je to o malom oblaku na kojeg se nasukao padobrančev izgubljen, žut kaputić. Isprva mu je bio teret i molio je da ga vjetar otpuhne, ali znao je da bi to bio i njegov kraj, a želio je još malo uživati u svojem postojanju. Ubrzo se maleni oblak naučio raskriliti i rasplesati nebom u svojem novom obliku. To nije bio običan oblak. Volio je on svoju nebesku slobodu, ali jednim je okom volio i promatrati život na zemlji. Gledao je djecu u igri, njihovu radost i bezbrižnost. Često bi im radio sjenu kad bi im bilo vruće i sunce im pržilo nježnu kožu. A onda su došli neki hladniji dani. Jesen je zakucala na vrata i trebalo je ponovno krenuti u školu. Oblak u žutom kaputu spustio se niže i primijetio jednu kućicu u kojoj je jedna mama spremala svoju djevojčicu na spavanje. Mama je izvana bila smirena i puna ljubavi, no iznutra ju je mučila velika briga. Sav je novac potrošila na drva za ogrjev i nije imala novac da svojoj djevojčici kupi novi kaputić, a bez toplog kaputića teško je sretno ići u školu. Zato se brzo ogrnula šalom i odlučila preko noći, od stare odjeće, sašiti svojoj Vanji novi, stari kaput. Oblak je sve to vidio i znao je - sad je vrijeme. Ponovno je pozvao svog prijatelja vjetra i zamolio ga da puhne snažno, najsnažnije što može. Vjetar je puhnuo, oblak se rasplinuo, a novi, žuti kaput pao je kroz dimnjak ravno u ognjište kraj kojeg je mama sneno šivala.

Idealan poklon za velike i male

Ispalo je tako da je ova dirljiva i topla priča postala slikovnica baš u blagdanskom periodu u kojem svi razmišljamo o darovima koje imamo. O svojim voljenima, žrtvama i odricanju koje smo za njih spremni napraviti, osjećaju povezanosti, topline i sigurnosti bez kojih ne možemo živjeti. Razmišljamo o svojim tugama i radostima, brigama i veseljima. Zbrajamo svoje uspjehe i neuspjehe, žalimo za završecima i nadamo se novim, boljim počecima. I dok razmišljamo o svom zemaljskom životu, zahvalni na svemu što već imamo, istovremeno dižemo pogled prema gore i tražimo nešto u što bi vjerovali, u neku nevidljivu, neopipljivu energiju koja će nam u život donijeti ono što trebamo i zaslužujemo. Gledamo gore, i baš kao djeca, još uvijek želimo vjerovati u čuda. Želimo imati nade da je život pun iznenađenja, neočekivanih iskustva i da će biti dobar prema nama. Zbog svega ovog, naša preporuka za blagdane, ali i bilo koju lijepu prigodu svakako je Oblak u žutom kaputu. Ovo je ujedno naša prva slikovnica i za odrasle, jer vjerujemo da će dotaknuti srca mnogih "velikih" i potaknuti ih da im misli budu lagane kao oblak, namjere snažne kao vjetar, a srce poput žutoga kaputa − toplo kao sunce, žuće od najzrelijeg limuna. :-) Ovdje možete pročitati i recenziju čitateljskog bloga Mali čitači.

Naručiti ju možete OVDJE.

Zašto su slikovnice tako skupe?

Često nas roditelji pitaju zašto su slikovnice tako skupe? Kad cijena slikovnice prelazi 50 kuna, što je očito neka psihološka granica, slikovnice se obično slabije prodaju i treba duži period da se jedna naklada iscrpi. Stvaranje slikovnice dugi je proces, i za dobru, bogatu i kompleksnu slikovnicu on može trajati i do četiri mjeseca. Ovdje govorimo o kvalitetnim slikovnicama domaćih autora koje su producirane i tiskane u Hrvatskoj, a ne o uvoznim "kiosk" slikovnicama. Sve počinje s pričom. Nakon što od pisca dobije rukopis, urednik ga iščitava i predlaže izmjene, poboljšanja i korekcije kako bi priča bila zaokružena, jasna i dovoljno snažno naglašavala poruku. Nakon uređivanja teksta, tekst se šalje na lekturu i spreman je za ilustriranje. Urednik bira ilustratora koji je najpogodniji za izabrani tekst u smislu stila, dobi djece kojima je slikovnica namijenjena i "osjećaja" koji crtež mora prenijeti. Ponekad urednik do zadnjeg detalja razradi priču po scenama, posebno ako je ilustrator mlađi i neiskusniji, a ponekad u potpunosti prepusti ilustratoru da sam udahne život napisanoj priči. Ilustrator do neke mjere uvažava sugestije i želje pisca, jer pišući priču i sam autor već ima određene slike u glavi. Kad su ilustracije gotove, slijedi grafička priprema za tisak, gdje se crteži i tekst obrađuju, sklapaju u slikovnicu i prebacuju u digitalne formate za tisak. Najskuplja stavka kod slikovnice je tisak. S obzirom da se radi o tisku u boji, odnosno četiri boje, cijena tiska jedne slikovnice puno je skuplja od crno-bijelog tiska romana. Ako je slikovnica u tvrdom uvezu, cijena raste zbog dorade. Zbog malih naklada (prosječne naklade slikovnica u Hrvatskoj su od 500 do 1000 primjeraka), teško je postići dobru cijenu tiska. Naime, strojevi se moraju pokrenuti, ploče se moraju izraditi, resursi se moraju potrošiti i troškovi tiskarskog procesa su fiksni, pa što je manja naklada, to je za izdavača trošak tiska podijeljen po jednom primjerku slikovnice - skuplji. Kad je slikovnica otisnuta, troškovi za izdavača tu ne prestaju. U cijeni slikovnice je i transport od tiskare do skladišta, troškovi distribucije i slanja paketa slikovnica do knjižara i kupaca diljem Hrvatske (takozvani troškovi prodaje). U cijeni slikovnice su i rabati knjižara, odnosno njihov postotak koji uzimaju za uslugu prodaje u svojim poslovnicama. Tu još treba pridodati i troškove promocije slikovnica, bilo da se radi oglašavanju, PR člancima, recenzijama ili nekom drugom vidu priopćavanja djela javnosti. Kad sve navedeno stavimo na hrpu, u cijenu slikovnice ulaze: honorar autora, ilustratora i urednika, trošak lekture, grafička priprema, tisak i dorada, transport, distribucija po Hrvatskoj, troškovi prodaje, rabati knjižara, PDV i troškovi promocije. Ono što ostane nakon što se sve navedeno plati, je zarada izdavača i ona, iskreno, kod slikovnica nije velika. Zato su slikovnice ponekad malo skuplje. No kad se uzme u obzir da jedan meni u Mekiću košta kao pola slikovnice, onda to i nije toliko skupo. Jer dobrobit koju slikovnice donose u razvoju djece je nemjerljiv kunama i mudri roditelji znaju da je ulaganje u slikovnice nešto što daje rezultate za cijeli život.

Psihologinje Gjurković i Knežević: Kroz slikovnice učimo djecu i roditelje osvijestiti emocije

Intenzivni i svrsishodan rad s djetetovom najkompleksnijom i najosjetljivijom zonom – emocijama, životni je poziv i misija Tatjani Gjurković, magistri psihologije i registriranoj terapeutkinji igrom te Tei Knežević, magistri psihologije i praktičarki terapije igrom iz Centra Proventus. Kako bi na što jednostavniji i slikovitiji način pokušale djeci i roditeljima približiti emocije i načine kako se s njima nositi, odlučile su preuzeti i ulogu autorica dječjih slikovnica.

Terapeutske slikovnice

U suradnji s izdavačkom kućom Evenio iz Varaždina, dosad su napisale 12 terapeutskih priča, po četiri na temu ljutnje i straha, a u najnovijoj seriji odnedavno se našla i emocija tuga.

Ideja svih dosadašnjih slikovnica, kako ističu, bila je da kroz kratku priču, jednostavnim rječnikom primjerenim za djecu od druge godine nadalje, kroz životinjske likove koji jasno izražavaju emocije, provedu dječicu kroz različite svakodnevne situacije u kojima djeca najčešće izražavaju neku emociju. Na temelju dosadašnjeg iskustva u radu s djecom i roditeljima, izabrale su točno određene situacije koje su procijenjene da se najčešće događaju te s kojima se djeca i roditelji najteže nose.

“Svrha terapeutskih slikovnica je da se djetetu na neizravan način pošalje poruka, kako bi moglo lakše razumjeti sebe, druge i nositi se s neugodnom emocijom”, objašnjavaju autorice.

Foto: Centar Proventus/Tea Knežević

Uz to, u slikovnicama se u određenim životinjskim likovima nalazi i roditeljska figura kroz koju se pri tome daje poruka i roditeljima kako se mogu postaviti u određenoj situaciji.

Na pitanje što još izdvaja ove terapeutske i edukativne slikovnice od ostalih, magistre psihologije Gjurković i Knežević ističu kako su priče pisane stilom koji se može koristiti i u terapijskom i u edukativnom radu s djecom. Uz to, navode da su dobile više komentara od roditelja da su se i oni sami prepoznali u karakteristikama određenog lika.

“Primjerice, slikovnica Slonicu je strah vikanja i kazne, za roditelje je ponekad vrlo snažna i na trenutke izazovna za čitati jer lako mogu prepoznati vlastite postupke u odnosu s djetetom, a u kojima iskazuju nerazumijevanje djetetovih trenutnih potreba”, ističu autorice te dodaju da im je jedna mama javila da je progutala veliku knedlu dok je čitala slikovnicu, ali da je uz pomoć nje uvidjela kako se može drugačije ponašati da bi sačuvala dobar odnos između sebe i djeteta.

Edukativni dio

Posebnost ovih dječjih knjiga je i u tome što svaka od njih sadrži posebni, edukativni dio u kojem se nalaze savjeti za roditelje koji olakšavaju razumijevanje određene emocije i ponašanje koje ona može uzrokovati.

“Svrha edukativnog dijela je objasniti roditeljima osnove o svakoj emociji, kao i emocionalne potrebe te dati informacije kako mogu reagirati u određenoj situaciji” objašnjavaju psihologinje te napominju da razumijevanje određene emocije omogućuje lakše reagiranje i nošenje s istom.

Emocionalni razvoj

Na emocionalni razvoj djeteta, ističu naše sugovornice, najveći utjecaj imaju njihovi roditelji. Djeca uče kako se nositi s emocijama prvenstveno promatrajući roditelje i njihove reakcije. Za uravnotežen emocionalni razvoj djeteta, važan je odnos djeteta s njegovom okolinom u kojoj vladaju osjećaji prihvaćenosti i usklađenosti međusobnih potreba.

“Kako bi osvijestio svoja ponašanja i reakcije, za roditelja je dobro promisliti kako on sam pokazuje ljutnju, ljubomoru ili strah”, ističu psihologinje. Također napominju da, kada se roditelji nađu u situaciji u kojoj dijete emocionalno reagira, se zapitaju, što je to što dijete pokušava iskomunicirati kroz trenutno ponašanje. Na taj način roditelji mogu doći do odgovora koju emocionalnu potrebu dijete ima kako bi ga se lakše usmjerilo da se izrazi na socijalno prihvatljiv način.

Foto: Centar Proventus/Tatjana Gjurković

“Kada je, primjerice, dijete ljuto, jako je važno da odrasla osoba tada bude ozbiljna, da ga sasluša, bez obzira na to što odrasli misle o razlozima ljutnje. Tek se onda dijete može usmjeriti kako da izrazi svoj osjećaj, a da pritom bude sigurno za sebe i druge”, napominju Gjurković i Knežević.

Razlike u emocijama

Na pitanje koliko se emocije kod djece razlikuju od odraslih, Tatjana i Tea ističu da osnovne emocije svi osjećamo slično, ali da ipak postoji razlika u intenzitetu, vrsti i duljini trajanja. Emocije kod djece mogu trajati kratko, mogu se brzo mijenjati i biti vrlo snažne. Dječje emocije se smatraju i nestabilnima jer vrlo lako prelaze iz ugodne u neugodne i obrnuto te ih dijete spontano izražava dok ih odrasli često prilagođavaju socijalnim situacijama.

Najnovija serija slikovnica 

Nismo mogli, a da našim autoricama ne postavimo i koje pitanje  na temu tuge kod djece koju su nedavno obradili i u najnovijoj seriji slikovnica. Tuga je jedina emocija gdje se roditelj na neki način osjeća bespomoćan, u smislu da na primjer ne može promijeniti gubitak koje je dijete doživjelo. U ovoj seriji, autorice su obradile tugu zbog gubitka bliske osobe, tugu jer djetetu nedostaju roditelji, tugu jer je dijete izgubilo u igri te tugu u kombinaciji s ljubomorom u odnosu s bratom.

“Kada je dijete tužno, ne treba dijete odmah pokušati učiniti sretnim. Za početak treba mu pružiti utjehu i biti s djetetom dok je tužno. Kada vas dijete može doživjeti i čuti tj. kad se emocija smiri, onda tek treba započeti razgovor s djetetom”, napominju naše sugovornice.

Kao najčešće razloge tugovanja ističu razdvojenost od roditelja, socio-emocionalni razvoj djeteta, gubitak kućnih ljubimaca, prijatelja, igračke itd. Ponekad iza jedne emocije, stoji neka druga emocija, pa tako npr. tuga se zna pojaviti i u obliku ljutnje.

“Ako se dijete počne agresivno ponašati, odbacivati roditelje, biti u otporu i buniti, to traje dugo i ne može se povezati s normalnom razvojnom fazom, to mogu biti signali”, objašnjavaju autorice slikovnica.

Emocionalno sazrijevanje dugotrajan je proces koji zahtijeva puno strpljivosti i razumijevanja. Vodite stoga računa o emocijama i gledajte na njih kao na sastavni dio života. Djeci je potrebna pomoć u prepoznavanju i nošenju s intenzivnim emocijama kod sebe i kod drugih, a to ih se može najbolje naučiti upravo kroz odnos s roditeljima.

U tome vam mogu pomoći terapeutske i edukativne slikovnice  koju su pronašle put do srca mnoge djece.

preloader