Blog

Najnoviji blogovi

NAJAVA: U listopadu počinje Mjesec hrvatske knjige 2022.

Svake godine 15. listopada započinje najveća manifestacija u Hrvatskoj posvećena knjizi, knjižarstvu i knjižničarstvu - Mjesec hrvatske knjige. U mnogim knjižnicama održavat će se brojni programi za malene i velike: od izložbi, susreta s piscima, predavanja do radionica i druženja. Cilj je približiti knjigu čitateljima i potaknuti ih da se zaljube u čitanje.

Što se tiče nas izdavača, i mi nastojimo također pridonijeti ovoj proslavi, najčešće sniženjima na odabrane naslove. Mnogi nakladnici koji izdaju slikovnice u listopadu promoviraju tzv. Mjesec dječje knjige pa se slikovnice mogu pronaći na raznim akcijama u knjižarama i na web shopovima nakladnika.

S obzirom da u listopadu slavimo lijepu književnost i mi ćemo na svojem web shopu sniziti naše književne i poetske slikovnice tvrdih korica u periodu od 15. do 31. listopada 2022.

AKCIJA u TRAVNJU: Slavimo Dan dječje knjige i H.C. Andersenov rođendan!

Odmah na početku travnja proslavit ćemo na našem shopu Međunarodni dan dječje knjige koji se svake godine slavi na dan kad je rođen Hans Christian Andersen - 2. travnja. Ove je godine slavlje palo baš zgodno na vikend, pa smo odlučili za naše drage roditelje i mališane osmisliti jednu kratku akciju od 1. do 3. travnja 2022., kada će veliki broj naših slikovnica biti na sniženju od -25%.  Akcije potražite na OVOME linku. Uživajte u vikendu i iskoristite ga za najljepše i najbolje provedeno vrijeme - u zajedničkom čitanju s djecom i otkrivanju novih začudnih svjetova!

AKCIJA U OŽUJKU: Za kupnju iznad 150 kn slikovnica na poklon!

Dragi roditelji i svi naši dragi kupci, u ožujku u kojem mnogi izdavači obilježavaju Mjesec dječje knjige za vas smo pripremili akciju u kojoj za bilo koju kupnju u našem web shopu iznad 150 kn (ne računajući poštarinu), darujemo našu najpopularniju slikovnicu "Kad je ljuta vjeverica ne sluša". Akcija će trajati od 4. do 20. ožujka 2022. godine. Slikovnica na poklon neće vam se prikazivati u košarici, ali budite sigurni da će doputovati u vašem paketiću zajedno s drugim knjigama, bojankama ili posterima koje ste naručili. Hvala vam na vašim narudžbama!  

GKL Rijeka napravilo “Mrljek i Prljek” predstavu prema našim slikovnicama

Unatoč strogim epidemiološkim mjerama zločestoće, Mrljek i Prljek, uspjeli su se nekako progurati na kazališne daske Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Kad ih se već ne možeš riješiti, redatelj David Petrović odlučio ih je staviti u predstavu. Mrljek i Prljek od sada će i kroz lutkarsku predstavu učiti djecu o higijeni na način na koji jedino znaju - praveći najbljakaviji nered nad neredima. David Petrović napisao je i dramski tekst prema našim slikovnicama, a Luči Vidanović napravila je genijalne lutke u kojima će djeca svakako prepoznati svoje omiljene likove. U predstavi ćemo upoznati 20-ak likova koje glume Alex Đaković, Karin Fröhlich, Andrea Špindel, Petra Šarac i Damir Orlić. Ekipa je na presici rekla da su se genijalno zabavljali i da možemo očekivati jednu smiješnu, zabavnu, pozitivnu predstavu nakon koje ćemo iz kazališta izaći nasmijani i razdragani. Iako su zloćkasti, Mrljek i Prljek su nam prirasli srcu jer su eto... takvi kakvi jesu. Predstavu bi mogli pamtiti i po songovima koje je napisao Krešimir Kunda tako da ćemo tijekom predstave puno pljeskati, pjevati, smijati se i uživati cijelim bićem. Neizmjerno smo zahvalni Gradskom kazalištu lutaka Rijeka što su izabrali baš Mrljeka i Prljeka za svoj repertoar, nadamo se da će predstava igrati godinama i da će se vašim mališanima svidjeti. Napominjemo da je predstava autorski projekt GKL Rijeka, nastao prema slikovnicama, jer nas svakodnevno pitate kada će predstava doći u vaš grad. Stoga vas upućujemo na stranice GKL Rijeka gdje se možete informirati o rasporedu predstave "Mrljek i Prljek". Hvala vam što volite naše nemoguće, nestašne, nepozvane i nezaustavljive zmazance!

Tri nove jesenske slikovnice

Ove smo se godine jako žurili završiti naše tri nove slikovnice kako bi bile spremne za prvotno najavljeni Interliber u rujnu. Interliber je odgođen za studeni, ali naše tri ljepotice su s nama i ovdje ih želimo ukratko predstaviti. Mačak Ručak Napisala: Ana Fabijanić Ilustracije: Sven Nemet Uvez: tvrdi Za dob: 3-7 godina Stihovana priča govori o jednom dječaku Danu i njegovom mačku koji se zove Ručak. Jednoga dana mačak Ručak je nestao, pa Dan kreće u potragu za svojim ljubimcem. Kroz kakve će sve avanture proći i hoće li pronaći Ručka, saznajte u tekstu koji je napisala debitantica Ana Fabijanić, a ilustrirao Sven Nemet. Što je medo vidio u muzeju Napisala: Ivanka Ferenčić Martinčić Ilustracije: Nikolina Dinješ Uvez: tvrdi Za dob: 3-7 godina Nakon prošlogodišnje avanture plišanog zeke zaboravljenog u knjižnici, ove godine upoznajemo jednog plišanog medu kojeg je njegov Robi zaboravio u muzeju. Što će sve medo vidjeti, kakve priče će slušati i zašto će zauvijek zavoljeti muzej, saznajte u novoj slikovnici već dobro uhodanog dua - Ivanke Ferenčić Martinčić i Nikoline Dinješ. Izgubljena lutkica Prepričala: Jelena Kovačić Ilustracije: Tomislav Zlatić Uvez: tvrdi Za dob: 5-9 godina Jednog toplog jesenjeg popodneva gospodin Franz je u velikom gradskom parku ugledao uplakanu djevojčicu. Djevojčica se zvala Greta i izgubila je svoju jedinu i najdražu lutkicu. Ili je barem mislila da ju je izgubila… Ovu je priču prepričala Jelena Kovačić, također debitantica u svijetu pisanja, a ilustracije je nacrtao Tomislav Zlatić.

Nova slikovnica o djeci i prekomjernom igranju igrica

Debitantica u svijetu dječjeg spisateljstva, Branka Dokić, napisala je zabavan i dinamičan tekst o dječaku Luki kojeg ništa u životu nije posebno veselilo i koji je stalno bio umoran, razdražljiv i sarkastičan. Luka je većinu vremena provodio pred ekranima igrajući igrice i sve što bi ga u tome ometalo doživljavao je kao "kaznu". On nije uživao u druženjima sa sestrom, prijateljima ili na rođendanskim zabavama, jer jednostavno nije bio prisutan i u svim je prilikama buljio u mobitel, tablet ili televizor igrajući svoje igrice. Tako je propustio mnoge lijepe trenutke koji čine djetinjstvo. No jednoga dana, dok se trebao poigrati sa sestrom u dvorištu, Luka je od dosade zadrijemao. Kad se probudio našao se u situaciji koja je neodoljivo podsjećala na igricu. Hoće li se Luka izbaviti iz zatočeništva u virtualnom svijetu? Koje vještine će mu za to biti potrebne? Što će naučiti? Sve to možete saznati u našoj novoj slikovnici Dječak koji je propustio trenutak.  Priču je zanimljivim ilustracijama upotpunio Marko Pinjuh. Slikovnica je velikog formata (26x25 cm), ima 32 stranice i dolazi u tvrdom uvezu.

Predstavljamo vam novu seriju slikovnica o djeci s teškoćama

Mucanje, dileksija, disgrafija i diskalkulija, poremećaj iz spektra autizma i Downov sindrom teme su naše nove serije slikovnica. Priče su ispričane iz pozicije samog djeteta, pa će nam Marko, Mia, Tin i Petar ispričati o kakvim se teškoćama radi, kako se bore da svladaju razne izazove, zašto idu logopedu i drugim stručnjacima i kako izgleda njihovo djetinjstvo. Saznajemo i mnoge druge zanimljivosti iz njihova života jer oni su baš kao i svako druge dijete znatiželjni, zaigrani, osjećajni i željni razumijevanja i prihvaćanja. Upravo to je cilj ovih priča – da ih djeci urednog razvoja čitaju roditelji, odgojitelji, učitelji, stručnjaci i knjižničari te da kroz razgovor, odgovore i pitanja upoznaju i uče o različitostima, jer to je preduvjet za razumijevanje i prihvaćanje. Naruči ovdje.

Zanimalo je i nas: Top 10 najprodavanijih Evenio slikovnica u 2020. godini

Hvala vam što volite naše slikovnice. Ovih dana čitamo izvješća knjižnica o dječjim naslovima koji su se najviše posuđivali tijekom 2020. godine i drago nam je vidjeti da su pri vrhu uvijek naši Mrljeki i Prljeki, vjeverica, Mirko Bjesomirko, naš ježić i druge životinjice iz serija o emocijama. Iako već znamo po osjećaju i prema naslovima koje najviše pakiramo i šaljemo, zanimalo nas je i izlistali smo iz sustava koje su to hit slikovnice koje ste najviše kupovali i tražili prošle godine.

1. Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan - Priča o prljavim rukama

Ovo nam nije iznenađenje s obzirom da je iza nas godina borbe s novim virusom kada smo morali naučiti još više i još češće prati ruke. Mrljek i Prljek je serija koju su djeca doista prihvatila, nasmijava ih, vole ju iznova i iznova slušati, a mi se nadamo da i pomaže u smislu usvajanja higijenskih navika.

2. Mirko Bjesomirko

Dječak Mirko mora naučiti kako kontrolirati ponašanje kada mu se u tijelu, umu i srcu pojavi neugodna emocija ljutnje. S ovom temom mogu se poistovjetiti i veliki i mali, a naš Mirko doživio je već treći dotisak. To nam je drago, jer si to tumačimo kao znak da ova slikovnica pomaže malenim Bjesomirima shvatiti što osjećaju i kakvu moć imaju u sebi da se reguliraju i dovedu u stanje mira.

3. Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak - Priča o pokvarenom zubu

Nakon Priče o prljavim rukama, ova slikovnica od početka je druga najomiljena među mališanima koji se zabavljaju s našim zloćkastim bakterijama.

4. Mrljek i Prljek na zbrčkanom prespavancu - Priča o neurednoj sobi

Iznimno nam je drago da je četvrti nastavak serije o Mrljeku i Prljeku završio na ovako visokom mjestu jer je slikovnica izašla u rujnu 2020. godine. Unutar samo četiri mjeseca otisnuta je već i druga naklada, odnosno ukupno 2000 primjeraka.

5. Pogrešno ponašanje boli: Vučić osjeća krivnju

Na petom, šestom, osmom i devetom mjestu s vrlo malim razlikama našla se serija slikovnica o osjećajima srama, poniženja, razočaranja i krivnje. Radi se o vrlo "teškim" emocijama s kojima se i nama odraslima teško nositi. No imali smo povjerenja da će autorice, Tatjana i Tea, znati napisati priče na način da one budu jasne i razumljive djeci i nismo ni trenutak dvojili da su to jako važne teme o kojima treba razgovarati od najranije dobi. Uz ove slikovnice imamo baš jaki osjećaj da pridonosimo zdravom razvoju i da pomažemo svim onim mališanima koji se bore s težinom i tjeskobom i ne znaju si objasniti što osjećaju. Nadamo se da pomažemo i roditeljima da pomognu svojoj djeci da prebrode emocije koje bi u suprotnom mogle ostaviti trajne posljedice na mentalno i emocionalno zdravlje. Ovu seriju doživljavamo kao iznimno moćnu u pozitivnom smislu i drago nam je da su ju naši čitatelji prepoznali. Serija je izašla u svibnju 2020. godine i od tad je tiskana u ukupno 10.000 primjeraka.

6. Ruganje i odbacivanje boli: Magarac se osjeća poniženo

7. Mrljek i Prljek na smrdljivom putovanju - Priča o neopranoj kosi

8. Kritika boli: Majmunica se osjeća posramljeno

9. Neispunjeno očekivanje boli: Kornjača se osjeća razočarano

10. Ana i gospodin Strahojed

Što se u našoj manufakturici priča priprema za 2021. godinu?

Ukoliko nas ova godina neće neugodno iznenađivati kao prošla, u izdanju Evenija planiramo nove zanimljive slikovnice za djecu od 2 do 12 godina. Pokušali smo plan podijeliti prema sezonama tako da imamo dovoljno vremena za uređivanje i crtanje kako bi slikovnice izašle u svojem najboljem izdanju. U 2021. godini u slikovnice ćemo pretočiti sljedeće nove priče:

PROLJEĆE Upoznajemo djecu s teškoćama, Franza Kafku kakvog ne biste očekivali i dječaka zatočenog u igrici

Iz 2020. godine na 2021. godinu zbog korone nam se malo pomaknula nova serija slikovnica o prihvaćanju djece s teškoćama. O svojim teškoćama i kako se s njima nose pričat će sama djeca. Dječak Tin ispričat će kako je živjeti s autizmom. Mia ima sindrom Down i zarazit će vas svojom vedrinom i toplinom. Petar će vam otkriti što sve mora vježbati kako bi "pobijedio" disleksiju i disgrafiju, a Marko će vas uvesti u svijet djeteta koje muca. Željeli smo napraviti slikovnice koje će pomoći učiteljima, odgojiteljima i roditeljima da sa svojom djecom uče o toleranciji i prihvaćanju različitosti. Jer djeca s teškoćama su po svemu ista kao i sva druga djeca, ali su po mnogo čemu i drugačija. Priče o Tinu, Miji, Petru i Marku su priče o tome koliko u različitosti ima ljepote, a u prihvaćanju različitosti suosjećanja i dobrote koji nas povezuju i mogu učiniti boljim društvom i zajednicom. Autorica je magistra logopedije i terapeutkinja, Nataša Šunić Vargec, koja ima više od 20 godina iskustva rada s djecom s teškoćama, a ilustracije crta naša Jelena Brezovec. Nekoliko mjeseci prije svoje smrti, proslavljeni književnik Franz Kafka živio je u Berlinu sa svojom partnericom Dorom. Jednoga dana dok su šetali parkom Kafka je ugledao uplakanu djevojčicu koja je izgubila svoju lutkicu. Kreativan i maštovit kakav je bio, Kafka je uvjerio djevojčicu da lutkica nije izgubljena, već da je otišla na putovanje i da će malenoj djevojčici pisati pisma o svojim avanturama u svijetu. Svakoga je dana djevojčici čitao pisma kako bi je utješio i prenio joj važnu životnu lekciju o gubitku, lutanju, pripadanju i ljubavi. Kroz ovu priču upoznajemo jednog drugačijeg, suosjećajnijeg i nježnijeg Kafku koji će nas povesti u Berlin 20-ih godina 20. stoljeća. Priča se temelji na legendi koju je Kafkinim izvršiteljima oporuke ispričala njegova partnerica i suučesnica događaja, no nisu pronađeni nikakvi pisani dokazi. Stoga se ova priča možda dogodila, a možda nije. Priču je prepričala Jelena Kovačić, urednica svih Evenio izdanja, čija trema zbog iskoraka u svijet pisanja utoliko manja što zna da će Tomislav Zlatić udahnuti priču svojim nevjerojatnim ilustracijama. U 2020. godini objavili smo uvrnutu bajku o vitezu Akulu i kralju Francu koji se jednostavno previše igrao i buljio u ekrane. Ova slikovnica čija je tema igranje igrica namijenjena je djeci od 4-6 godina. Ove godine ponovno ćemo obraditi istu temu, ali priča o dječaku koji je propustio trenutak namijenjena je malo starijoj djeci, od 7-12 godina. Dječak Luka svo vrijeme provodi na uređajima igrajući igrice, mrzovoljan je, zajedljiv, sarkastičan, sve mu je glupo i dosadno, u ničemu ne uživa. No jednoga dana naći će se u vrlo čudnoj situaciji. Bit će zarobljen u situaciji koja neodoljivo podsjeća na igricu. Kako bi se izbavio iz zatočeništva, morat će se sjetiti trenutka u kojem je doista bio prisutan, u kojem je istinski uživao, odnosno kad zbog igrica nije propustio stvarne trenutke zadovoljstva i sreće. Vrlo dinamičnu i predpubertetskim ugođajem obojanu priču napisala je debitantica Branka Dokić, a ilustracije crta Marko Pinjuh.

LJETO Plišani medo zaboravljen u muzeju i Mačak koji se zove Ručak

Tijekom ljeta pripremamo jednu prekrasnu i urnebesno pozitivnu rimovanu priču o mačku koji se zove Ručak. Osim što ćete morati otkriti gdje je nestao Mačak Ručak i kakvim se tajnim poslom bavi, uz ovu pjesmicu vježbat ćete s djecom predčitalačke vještine i izgovor malo težih glasova u riječima. Kad smo dobili ovu priču, toliko nas je ispunila toplinom i dragošću da je nismo mogli pustiti. Namijenjena je sasvim maloj dječici od 2-6 godina. Autorica je debitantica i za pisanje izuzetno talentirana mama Ana Fabijanić, a ilustracije će raditi Sven Nemet koji je majstor boja i crtanja životinjica. I s Anom i sa Svenom surađujemo po prvi puta i tomu se jako veselimo. U kasno ljeto stiže nam još jedan draguljčić od tandema Ivanka Ferenčić Martinčić i Nikolina Dinješ. Nakon plišanog zeke zaboravljenog u knjižnici, saznat ćemo što se dogodilo jednom plišanom medi ostavljenom u muzeju. Kao i prva slikovnica iz ove serije u kojoj smo djecu upoznavali s čarobnim mjestom zvanom knjižnica, sada ćemo ih upoznati s tajnama koje krije muzej i pričama koje pričaju njegove zbirke. U 2022. godini seriju ćemo nadopuniti pričom o još jednim čarobnim mjestu - kazalištu. Ove su slikovnice naš mali doprinos razvijanju ljubavi prema umjetnosti kod djece.

JESEN Što smo bez empatije?

Do studenog, odnosno do sljedećeg Interlibera svakako bi voljeli da svjetlo dana ugleda i druga planirana serija slikovnica o jako važnom osjećaju, a to je suosjećanje ili empatija. Radi se o još jednoj seriji terapeutskih slikovnica koju nam donose naše hit spisateljice i duo u sastavu Tatjana Gjurković i Tea Knežević. Ono što za sad znamo je da ćemo ovaj put u seriji imati jednu glavnu junakinju, malu pčelicu. U novim kratkim pričama ispričat će djeci zašto je važno moći se staviti u tuđe cipele i zašto je empatija preduvjet za sve odnose, razumijevanje, opraštanje i povezivanje na razini srca. Naravno, sve to bit će ispričano jezikom razumljivim djeci od 2-7 godina kojima su slikovnice i namijenjene. Ilustracije će raditi kao i na prethodnim serijama naša in house ilustratorica - Jelena Brezovec.

Ne jedna, već dvije nove slikovnice u studenom!

Upravo su nam javili iz tiskare da su dvije nove slikovnice - Dječak koji je poplavio svijet te Vitez Akul i kralj koji se preigrao gotove, što znači da će od ponedjeljka, 2. studenog početi slanje slikovnica svima koji su ih naručili po sniženoj cijeni tijekom razdoblja pretprodaje. Ove dvije ljepotice dolaze u tvrdom uvezu i na 32 stranice, a vesele nas jer se radi o novim suradnjama sa čak četiri talentirana umjetnika. Dječak koji je poplavio svijet napisala je cijenjena i nagrađivana spisateljica Snježana Babić Višnjić, a ilustrirao talentirani Marko Pinjuh kojemu je ovo ujedno prva autorska slikovnica. Svoju prvu slikovnicu napisala je i Andrijana Martić, debitantica koja je autorica priče Vitez Akul i kralj koji se preigrao. Njezinu je priču u slike pretočila multitalentirana, zanimljiva i iskusna ilustratorica Ivana Guljašević Kuman. Dječak koji je poplavio svijet priča je o osjetljivom Tihomilu koji je puno plakao, odnosno o tome kako se djeca nose s osjećajem tuge. Bez obzira jesu li plačljivi ili pak svoju tugu skrivaju, kroz iskustvo Tihomila i njegove prijateljice Jane, djeca će naučiti da je važno osjećaj podijeliti s drugima, primiti podršku ili utjehu, pokušati popraviti ono što se potrgalo i krenuti dalje. Naručiti ju možete ovdje. U urnebesno zabavnoj, ali i poučnoj priči Vitez Akul i kralj koji se preigrao upoznajemo kralja Franca koji je najviše na svijetu volio uređaje, ekrane i igranje igrica. Toliko se igrao od jutra do mraka da je zaboravio brinuti o sebi, drugima i o svome kraljevstvu. Sva sreća da je imao osobnog čuvara, viteza Akula, koji je smislio plan kako vratiti svoga kralja u stvarni svijet. Naručiti ju možete ovdje.

NOVO! Slikovnica “Kako je zeko zavolio knjižnicu”

Ivanka Ferenčić Martinčić spisateljica je koju su maleni čitatelji imali prilike upoznati u slikovnicama Matilda i vještičji mačak i Matilda i zagonetne žabe, no ona je i knjižničarka koja obožava svoj posao. Dugo joj je bila želja napisati priču koja bi djeci približila knjižnicu kao mjesto u koje mogu dolaziti cijeloga života i pronaći jedan sasvim poseban svijet. I napisala ju je. Priča se zove Kako je zeko zavolio knjižnicu, a u obliku slikovnice izlazi u izdanju naše nakladničke kućice odmah početkom rujna. Djevojčica Tina dovela je svog plišanog zeku na kreativnu radionicu u knjižnicu. No zato što je željela posuditi slikovnice i zato što im se jako žurilo, Tina i njezina mama zeku su zaboravile u knjižnici. I bio bi se on jako uplašio i bio bi jako plakao, da ga nije pronašla dobra teta knjižničarka. Zeko je s knjižničarkom proveo dan u knjižnici, obišao je sve poznate i manje poznate kutke tog čarobnog mjesta te saznao kakvu moć imaju knjige i knjižnica kao mjesto gdje se one čuvaju s pažnjom i ljubavlju. Priču je ilustrirala talentirana ilustratorica Nikolina Dinješ iz Osijeka koja je odličnom igrom boja, svjetla i sjene uspjela dočarati posebnost institucije u kojoj se likovi nalaze, ali i njihove emocije i atmosferu knjižnice. Ovo je njezina prva komercijalna slikovnica i raduje nas što ju je nacrtala baš za nas. Cijena slikovnice je 109,00 kuna, dolazi nam u tvrdom uvezu i na 32 stranice. Od kraja kolovoza na web shopu imat ćemo period pretprodaje po sniženoj cijeni. Ova slikovnica posebno nam je draga jer je naš mali naklon svim knjižničarkama i knjižničarima koji se trude djeci približiti knjige i priče i usaditi im ljubav prema čitanju.

Juhu! Dobili smo nagradu Grigor Vitez za najbolju slikovnicu i posebnu pohvalu!

Počašćeni smo i presretni jer je naša slikovnica Oblak u žutom kaputu dobila nagradu Grigor Vitez, odnosno nagradu "Ptičica" koju dodjeljuje dječji žiri, za najbolju slikovnicu u 2019. godini. Priču je napisala Nikolina Manojlović Vračar, a ilustrirala Jelena Brezovec. Ova nagrada posebno nam puno znači. Ne samo zato što je to naša prva nagrada ikad, već nam dolazi nakon 10 godina rada u izdavaštvu tijekom kojih smo prošli svašta. I prekrasne trenutke i malo manje krasne, bilo je puno sumnji u sebe, puno odricanja i puno, puno učenja kako napraviti kvalitetnu slikovnicu, opstati na tržištu koje malo čita i njegovati dobre odnose s našim autorima, ilustratorima i svima koji sudjeluju u procesu stvaranja knjiga. Nagrada Grigor Vitez pokazala nam je da znamo napraviti dobru, vrhunsku slikovnicu koja će se svidjeti onima koji su u cijeloj priči zapravo najvažniji i za koje stvaramo - djeci. Naime, djecu je teško prevariti, njima ne možete podvaliti, oni ili osjećaju ili ne osjećaju priču. Činjenica da im se najviše svidjela baš naša slikovnica, od njih 122 prijavljene, od 45 izdavača, znači nam cijeli svijet. Hvala dječjem žiriju do oblaka i natrag. 🙂 Puno hvala Nikolini Manojlović Vračar što nam je podarila taj tekst i odlučila se baš za nas od svih izdavača. Čim smo tekst primili i pročitali, znali smo da imamo nešto dragocjeno u rukama i odlučili smo toj priči dati najbolju opremu, produkciju i puno pažnje. No najsretnija zbog nagrade svakako je naša ilustratorica Jelena Brezovec na koju smo iznimno ponosni. Nakon gotovo 40 ilustriranih slikovnica, puno dana, tjedana, mjeseci i godina provedenih pred ekranom, puno godina usavršavanja i ulaganja u sebe, stigla je i njezina prva nagrada u Hrvatskoj, prvo priznanje kojim je ušla u društvo najboljih. I mi koji smo s njome svaki dan, znamo da je zaslužila.

Posebna pohvala za seriju slikovnica o socio-emocionalnim kompetencijama

Žiri nagrade Grigor Vitez dao je posebnu pohvalu za čak četiri slikovnice iz naše serije o socio-emocionalnim kompetencijama, odnosno za slikovnice Gospodin Iz i gospođica Po, Ana i gospodin Strahojed, Mirko Bjesomirko i Gospođica Hoću. Ova pohvala nas je posebno osuševila i razveselila zbog naših autorica, Tihane Lipovec Fraculj i Tamare Vučković, jer ovo su njihove prve slikovnice, u njih su unijele svo srce i dušu, brinu za njih jednako kao i mi, pa nam je neizmjerno drago da su odmah na svom spisateljskom početku dobile ovo priznanje od struke. Bravo cure! Hvala organizatorima, Savezu društva "Naša djeca" Hrvatske, žiriju, svima vama koji kupujete naše slikovnice, čitate ih djeci ili s djecom i koji nas pratite i podržavate na našem putu.

USKORO! Serija slikovnica o razočaranju, krivnji, posramljenosti i poniženju

Nakon vrlo uspješnih i traženih serija slikovnica o osnovnim emocijama (sreća, tuga, strah i ljutnja) koje su prema povratnim informacijama pomogle mnogim roditeljima i mališanima, naše drage autorice Tatjana Gjurković i Tea Knežević napisale su nove četiri priče i to o malo kompleksnijim, ali vrlo neugodnim emocijama - razočaranju, osjećaju krivnje, posramljenosti i poniženju. Kao što znate, Tatjana i Tea su magistre psihologije i terapeutkinje igrom te svakodnevno rade s djecom i roditeljima. Baš iz konkretnog iskustva i problema s kojima se bave u terapijama, shvatile su da osjećaj srama, krivnje i poniženosti mogu ostaviti trajne rane i povrede na djeci te da su to teme na koje treba skrenuti pažnju od najranijeg djetinjstva. Nova serija specifična je po tome što se već u pričama obraća i roditeljima, a ne samo mališanima. Naime, za zdrav razvoj izuzetno je važno kod roditelja osvijestiti kakve će poruke djeci prenositi u odgoju. Kad su u pitanju osjećaji posramljenosti ili krivnje, prije svega izuzetno je važno da mi odrasli budemo svjesni što govorimo djetetu. Osjećaj krivnje, razočaranje, sram i povrijeđenost su emocije kao i sve druge i djeca ih moraju upoznati i moraju naučiti kako se s njima nositi. No roditelji trebaju paziti da se kod izazivanja tih emocija koncentriraju na djetetovo ponašanje, a ne na djetetovu osobu, odnosno njegov osjećaj da je vrijedno i cjelovito ljudsko biće. Najbolji primjer za to je osjećaj krivnje. Djeca će kroz odrastanje upoznati krivnju, taj unutarnji osjećaj nelagode, nemira i savjesti, jer im ona služi u korigiranju ponašanja prema drugima. Osjećaj krivnje iznutra ih navigira kako biti obziran, dobronamjeran i pažljiv prema drugima. Kako će dijete oblikovati primjereni osjećaj krivnje kao kompas i zemljovid za svoje postupke, ovisi o roditeljima i odraslima. U odgoju je važno djetetu ukazati na njegovo pogrešno ponašanje, ali NE i na djetetovu manjkavost i nedostatnost kao cjelovitog ljudskog bića. Ukoliko se roditeljska kritika odnosi na isticanje manjkavosti djetetova bića, to može postati njegov unutarnji glas, njegov unutarnji kritičar koji šteti samopoštovanju i može ga ranjavati kroz cijeli život. Slikovnica o krivnji iz naše nove serije namijenjena je djeci i pomaže im nositi se s tim neugodnim osjećajem i osvijestiti svoje pogreške i ponašanje. Dodatno, namijenjena je i roditeljima kojima skreće pažnju kako koristiti kritiku kao odgojno sredstvo na dobrobit djetetova općeg razvoja. Ilustratorica slikovnica je naša Jelena Brezovec, a dolaze u istom formatu, no s malo drugačijim naslovnicama kako bi se razlikovale od osnovnih emocija iz prethodnih serija. Slikovnice izlaze početkom travnja, a imat ćemo i pretprodaju po sniženim cijenama.

Nova slikovnica Oblak u žutom kaputu

Iz tiska nam je upravo izašla nova slikovnica Oblak u žutom kaputu, autorice Nikoline Manojlović Vračar i ilustratorice Jelene Brezovec. Priča je to o malom oblaku na kojeg se nasukao padobrančev izgubljen, žut kaputić. Isprva mu je bio teret i molio je da ga vjetar otpuhne, ali znao je da bi to bio i njegov kraj, a želio je još malo uživati u svojem postojanju. Ubrzo se maleni oblak naučio raskriliti i rasplesati nebom u svojem novom obliku. To nije bio običan oblak. Volio je on svoju nebesku slobodu, ali jednim je okom volio i promatrati život na zemlji. Gledao je djecu u igri, njihovu radost i bezbrižnost. Često bi im radio sjenu kad bi im bilo vruće i sunce im pržilo nježnu kožu. A onda su došli neki hladniji dani. Jesen je zakucala na vrata i trebalo je ponovno krenuti u školu. Oblak u žutom kaputu spustio se niže i primijetio jednu kućicu u kojoj je jedna mama spremala svoju djevojčicu na spavanje. Mama je izvana bila smirena i puna ljubavi, no iznutra ju je mučila velika briga. Sav je novac potrošila na drva za ogrjev i nije imala novac da svojoj djevojčici kupi novi kaputić, a bez toplog kaputića teško je sretno ići u školu. Zato se brzo ogrnula šalom i odlučila preko noći, od stare odjeće, sašiti svojoj Vanji novi, stari kaput. Oblak je sve to vidio i znao je - sad je vrijeme. Ponovno je pozvao svog prijatelja vjetra i zamolio ga da puhne snažno, najsnažnije što može. Vjetar je puhnuo, oblak se rasplinuo, a novi, žuti kaput pao je kroz dimnjak ravno u ognjište kraj kojeg je mama sneno šivala.

Idealan poklon za velike i male

Ispalo je tako da je ova dirljiva i topla priča postala slikovnica baš u blagdanskom periodu u kojem svi razmišljamo o darovima koje imamo. O svojim voljenima, žrtvama i odricanju koje smo za njih spremni napraviti, osjećaju povezanosti, topline i sigurnosti bez kojih ne možemo živjeti. Razmišljamo o svojim tugama i radostima, brigama i veseljima. Zbrajamo svoje uspjehe i neuspjehe, žalimo za završecima i nadamo se novim, boljim počecima. I dok razmišljamo o svom zemaljskom životu, zahvalni na svemu što već imamo, istovremeno dižemo pogled prema gore i tražimo nešto u što bi vjerovali, u neku nevidljivu, neopipljivu energiju koja će nam u život donijeti ono što trebamo i zaslužujemo. Gledamo gore, i baš kao djeca, još uvijek želimo vjerovati u čuda. Želimo imati nade da je život pun iznenađenja, neočekivanih iskustva i da će biti dobar prema nama. Zbog svega ovog, naša preporuka za blagdane, ali i bilo koju lijepu prigodu svakako je Oblak u žutom kaputu. Ovo je ujedno naša prva slikovnica i za odrasle, jer vjerujemo da će dotaknuti srca mnogih "velikih" i potaknuti ih da im misli budu lagane kao oblak, namjere snažne kao vjetar, a srce poput žutoga kaputa − toplo kao sunce, žuće od najzrelijeg limuna. 🙂 Ovdje možete pročitati i recenziju čitateljskog bloga Mali čitači.

Naručiti ju možete OVDJE.

Interliber popusti na sve proizvode do kraja studenog

Dragi mali i veliki knjigoljupci i slikovnicoljupci, i ove godine izlagali smo na najvećem sajmu knjiga - Interliberu. Sve naše slikovnice, bojanke, posteri i kompletna ponuda bili su na popustu. Istovremeno, Interliber je došao i k nama, jer smo i na našem web shopu stavili sajamske cijene, a za sve one diljem Hrvatske koji nisu mogli doći na Interliber u Zagreb. Sajamski popusti u web shopu trajat će od 12. do 30. studenog 2019, odnosno do kraja mjeseca.

Zašto su slikovnice tako skupe?

Često nas roditelji pitaju zašto su slikovnice tako skupe? Kad cijena slikovnice prelazi 50 kuna, što je očito neka psihološka granica, slikovnice se obično slabije prodaju i treba duži period da se jedna naklada iscrpi. Stvaranje slikovnice dugi je proces, i za dobru, bogatu i kompleksnu slikovnicu on može trajati i do četiri mjeseca. Ovdje govorimo o kvalitetnim slikovnicama domaćih autora koje su producirane i tiskane u Hrvatskoj, a ne o uvoznim "kiosk" slikovnicama. Sve počinje s pričom. Nakon što od pisca dobije rukopis, urednik ga iščitava i predlaže izmjene, poboljšanja i korekcije kako bi priča bila zaokružena, jasna i dovoljno snažno naglašavala poruku. Nakon uređivanja teksta, tekst se šalje na lekturu i spreman je za ilustriranje. Urednik bira ilustratora koji je najpogodniji za izabrani tekst u smislu stila, dobi djece kojima je slikovnica namijenjena i "osjećaja" koji crtež mora prenijeti. Ponekad urednik do zadnjeg detalja razradi priču po scenama, posebno ako je ilustrator mlađi i neiskusniji, a ponekad u potpunosti prepusti ilustratoru da sam udahne život napisanoj priči. Ilustrator do neke mjere uvažava sugestije i želje pisca, jer pišući priču i sam autor već ima određene slike u glavi. Kad su ilustracije gotove, slijedi grafička priprema za tisak, gdje se crteži i tekst obrađuju, sklapaju u slikovnicu i prebacuju u digitalne formate za tisak. Najskuplja stavka kod slikovnice je tisak. S obzirom da se radi o tisku u boji, odnosno četiri boje, cijena tiska jedne slikovnice puno je skuplja od crno-bijelog tiska romana. Ako je slikovnica u tvrdom uvezu, cijena raste zbog dorade. Zbog malih naklada (prosječne naklade slikovnica u Hrvatskoj su od 500 do 1000 primjeraka), teško je postići dobru cijenu tiska. Naime, strojevi se moraju pokrenuti, ploče se moraju izraditi, resursi se moraju potrošiti i troškovi tiskarskog procesa su fiksni, pa što je manja naklada, to je za izdavača trošak tiska podijeljen po jednom primjerku slikovnice - skuplji. Kad je slikovnica otisnuta, troškovi za izdavača tu ne prestaju. U cijeni slikovnice je i transport od tiskare do skladišta, troškovi distribucije i slanja paketa slikovnica do knjižara i kupaca diljem Hrvatske (takozvani troškovi prodaje). U cijeni slikovnice su i rabati knjižara, odnosno njihov postotak koji uzimaju za uslugu prodaje u svojim poslovnicama. Tu još treba pridodati i troškove promocije slikovnica, bilo da se radi oglašavanju, PR člancima, recenzijama ili nekom drugom vidu priopćavanja djela javnosti. Kad sve navedeno stavimo na hrpu, u cijenu slikovnice ulaze: honorar autora, ilustratora i urednika, trošak lekture, grafička priprema, tisak i dorada, transport, distribucija po Hrvatskoj, troškovi prodaje, rabati knjižara, PDV i troškovi promocije. Ono što ostane nakon što se sve navedeno plati, je zarada izdavača i ona, iskreno, kod slikovnica nije velika. Zato su slikovnice ponekad malo skuplje. No kad se uzme u obzir da jedan meni u Mekiću košta kao pola slikovnice, onda to i nije toliko skupo. Jer dobrobit koju slikovnice donose u razvoju djece je nemjerljiv kunama i mudri roditelji znaju da je ulaganje u slikovnice nešto što daje rezultate za cijeli život.

Upoznajte našu dragu autoricu i piskinju, Jelenu Pervan

Jelenu Pervan upoznali smo kad je imala samo 19 godina. Hrabro nam se javila mailom i ponudila nam da izdamo njezinu priču Pjegava Iva. Bila je to njezina prva slikovnica. Bila je to i naša prva slikovnica. Bilo je to 2012. godine i tako se dogodilo da smo zajedno krenuli na putovanje izdavanja slikovnica. Nakon Pjegave Ive došli su Hrkalo, Hrkalo i Kamilica te Hrkalo i Drijemalo, a do danas smo s Jelenom stvorili još i omiljene Mrljeka i Prljeka. Jelena Pervan i ilustratorica Jelena Brezovec našle su se kao prst i nokat i njihovu čaroliju u vidu slikovnica prepoznali su klinci i roditelji diljem Hrvatske. Tko stoji iza ovih predivnih priča, saznajte u prilogu Dobro jutro, Hrvatska, gdje je naša draga Jelica bila gošća priloga o važnosti poticanja čitanja kod djece i druženja pisaca s djecom kroz susrete. Skok na članak i video.

Mali poklon za vaše mališane: Mrljek i Prljek kalendar pranja zubića

Dragi roditelji, tete iz vrtića, bake i djedovi i svi koji brinete da vaši mališani svakoga dana barem dva puta operu zubiće, za vas smo pripremili mali poklon za print - Mrljek i Prljek kalendar pranja zubića. Jedan list može vam trajati mjesec dana, dijete ga može obojiti i upisati svoje ime, a potom svakog jutra i svake večeri kada opere zubiće, u prazni zub na kalendaru neka nacrta smiješak ili neka ga oboji svojom omiljenom bojom. Kalendar i upute kako ga preuzeti na računalo, potražite OVDJE. Nije važno samo redovito prati zubiće, već i na druge načine brinuti o oralnom zdravlju: 1. Zubiće treba prati barem dva puta dnevno i barem 2-3 minute. 2. Važno je koristiti dječju zubnu pastu u količini zrna graška za jedno pranje. Pastu za zube nije zdravo gutati, bez obzira na to što je mirišljava i slatkasta i djeluje jestivo. 3. Djeca neka koriste male dječje zubne četkice s mekanim vlaknima, kako bi mogli doseći sve zubiće u ustima i kako ne bi ozljedili zubno meso. 4. Važno je dobro i temeljito, kružnim pokretima očistiti baš svaki zubić. 5. Djeca koja to motorički mogu, neka zubiće čiste dječjim zubnim koncem. 6. Važno je redovito odlaziti na preventivne preglede kod zubara kako bi se spriječio nastanak i širenje karijesa.

Ovo nije priča za laku noć

Teta Smiljana odgojiteljica je u vrtiću i svakoga dana se trudi pronaći nešto novo i zanimljivo čime će animirati djecu iz svoje grupe. Smiljana zna, jer kao mama i odgojiteljica jako dobro poznaje djecu, a znaju to sve mame i tate, djedovi i bake, da djeca uvijek žele biti "velika". Koliko god da su mali ili veliki, oni hoće biti još malo veći, jači i važniji. Zato nije čudno da vole crtiće i igrice sa superjunacima koji imaju razne supermoći. Junaci se izmjenjuju, ali poanta ostaje ista - ako želiš biti velik i jak, moraš spoznati koje su to tvoje tajne moći i moraš ih naučiti koristiti. Upravo taj recept Smiljana Nedeljko mudro je iskoristila kad je napisala našu najnoviju slikovnicu "Srećkova potraga za velikim moćima". Da djeca ne bi samo pasivno gledala svoje superjunake na ekranima, Smiljana im je odlučila kroz priču o dječaku Srećku i psu Šarenku pokazati koje to supermoći oni već imaju i kako ih mogu koristiti. Djeci često upućujemo previše općenite poruke poput "Baš si dobar", "Bila si super", "Lijepo si to napravio", a malo manje naglašavamo specifične vrijednosti koje u sebi imaju i na kojima će graditi svoje samopoštovanje. Za zdrav razvoj samopoštovanja (kako vidim sebe) i samopouzdanja (kako vidim sebe u odnosu na vanjske izazove) važno je da djeca čuju sljedeće: Ti si vrijedno ljudsko biće koje u sebi ima sve što mu treba da bude sretno i uspješno: snagu, strpljenje, radost i ljubav. Budi aktivan, znatiželjan, istražuj i igraj se, jer tako ćeš najbolje učiti o sebi i svijetu, osamostaljivati se i dalje osnaživati (koristiti) svoje moći. Za samopouzdanje i dobro raspoloženje, za djecu i odrasle, važno je i vježbanje. Svi smo svjesni koliko je to posebno u današnje vrijeme važno, kad su djeca pretrpana obavezama, okružena ekranima i žive pasivnije no ikad. Nećemo sada ulaziti u analizu zašto su djeca danas pasivna, već ćemo vam pokušati približiti kako Srećko kao junak priče kroz vlastitu avanturu potiče djecu da se malo razgibaju i uživaju u "old school" zabavi u kakvoj su nekad uživale njihove mame, bake i prabake, odnosno tate, djedovi i pradjedovi. Stani na prstiće i balansiraj, lezi na pod i vozi bicikl, stoj na jednoj nozi, trči, šetaj, bacaj zamišljenu lopticu, vrti se, pleši... samo su neki od zadataka. Naime, uz Srećkovu priču, slikovnica ima male upute u obliku vježbica koje pozivaju djevojčice i dječake da oponašaju Srećka i isprobaju svoju snagu i svoje moći. Vježbice se mogu napraviti na otvorenom, ali i u dnevnoj sobi. Ono što je super je da sudjelovati mogu i odrasli, pa se čitanje slikovnice može pretvoriti u obiteljsku zabavu. Kretanje, gibanje naprijed glavna je okosnica priče, u doslovnom i metaforičkom smislu. Onoj djeci (i roditeljima) koja su pasivnija, Srećko može dati poticaj da se pokrenu i energiziraju. Mališanima koji su jako aktivni, Srećko daje strukturiranu aktivnost i šansu da višak energije izbace iz sebe. Svi zajedno uče osnove zdravog načina života i važnosti vježbanja i pozitivnog pogleda na svijet oko nas. Osim tjelovježbe, Srećko mališane uči i da je važno piti vodicu, jesti zdravo i brinuti o higijeni. Jako nam je drago da se autorica Smiljana Nedeljko osvrnula i na još neke, u današnje vrijeme zanemarivane stvari, pa je Srećku i Šarenku u svojoj priči dala vremena da predahnu, da se odmore, duboko dišu, da maštaju i sanjare te jednostavno uživaju u ljepotama koje ih okružuju. I na kraju, možda je najbolja poruka ona koju nam prenosi Srećko prije nego ode spavati nakon uzbudljivog dana: "Ja već imam velike moći. Zdrav sam, snažan, spretan, strpljiv i dobar prijatelj koji voli roditelje, prijatelje, životinje, prirodu i samoga sebe. To su moje velike moći i sutra ću ih s veseljem dijeliti sa svima!" Zato, ne idite još spavati. Uzmite Srećka i saznajte zašto ovo jednostavno nije priča za laku noć. 🙂

Ukrasni printevi za dječje sobe

Zimsko, blagdansko doba vrijeme je kad ukrašavamo svoje domove i kreiramo uspomene. Budući da i sami volimo prosinac, blagdane, kolače, lampice, mirise, okuse i boje zime, izradili smo nekoliko zimskih ilustracija i napravili posebnu malu seriju printeva kako bi dječje sobice bile još udobnije, toplije i ljepše. Printevi su i originalni blagdanski poklon za velike i male. Print možete kupiti s okvirom ili bez okvira, a mi ćemo paziti da na vašu adresu stignu neoštećeni. Printevi se mogu kupiti samo putem našeg web shopa, odnosno nema ih na uobičajenim prodajnim mjestima. A ovo su priče i ugođaji koje smo njima htjeli prenijeti: ČUVAR SNOVA Ovaj mali anđeo, čuvar je lijepih snova našeg usnulog grada i toplih domova. MIRISNA BAJKA Zeko i vjeverica ne mogu zamisliti zimska druženja bez mirisne tople čokolade. TOPLINA PRIJATELJSTVA Hladne zime uvijek su toplije i veselije uz prijatelje. ZIMSKE RADOSTI Jedna šašava medvjedica ne spava zimski san, ali obožava plesati na snijegu cijelu noć.      

Interliber POPUSTI u našem su shopu do kraja mjeseca! Juhu!

Dragi naši veliki i mali čitatelji i čitateljice, ove smo godine odlučili popuste s Interlibera preseliti i na naš web shop, za sve oni koji nisu mogli doći na sajam. I ne samo to! Popusti će nam biti aktivni do 30. studenog 2018., tako da svi stignu obaviti kupnju u mjesecu koji slavi knjigu ili pak za nadolazeće blagdane djeci za poklon. Unaprijed se zahvaljujemo na kupnji, a ako bilo gdje zapnete, tu je za vas naša kolegica Tajana koja će vam pomoći oko svakog problema u našem online dućančiću. Tajana Perenc tajana.perenc@evenio.hr 095 356 3563

Posjetite nas na Interliberu! Vidimo se i veselimo!

Od 13. do 18. studenog 2018. cijeli naš mali tim bit će na Zagrebačkom velesajmu, odnosno na najvećem sajmu knjiga - Interliberu. I ove godine bit ćemo u paviljonu 6, štand 5C, no kako bi se lakše snašli, prilažemo ispod malu kartu kako je najlakše od glavnog ulaza doći do našega štanda. Na štandu ćemo imati sve naše proizvode i nekoliko novih iznenađenja. Svi proizvodi bit će na sniženju između 10 i 30 posto. Robe ima dovoljno, sve smo unaprijed naručili i pripremili i čekamo vas spremni.

Nadamo se da ćete nam doći i da se vidimo na Interliberu!

   

Mrljek i Prljek među najprodavanijim knjigama na festivalu Monte Librić!

Završio je 11. po redu Festival dječje knjige Monte Librić u Puli. U sedam festivalskih dana, od 23. do 29. travnja, održano je više od 60 programa, raznih radionica, kazališnih predstava, animiranih filmova i promocija knjiga, a svoja najnovija izdanja predstavili su: Svjetlan Junaković, Ivana Guljašević, Bruno Kuman, David Homel, Manuel Šumberac, Vanda Čižmek, Silvija Šesto, Nada Zidar-Bogadi, Nives Madunić Barišić, Robert Frank i  talijanski autori Susanna Mattiangeli i Andrea Valente. Na festivalu je bilo izloženo gotovo 3000 hrvatskih, talijanskih i engleskih naslova za djecu. Najprodavanije knjige Festivala su: edukativne slikovnice Mrljek i Prljek autorice Jelene Pervan i ilustratorice Jelene Brezovec u nakladi Evenio, Smogovci Hrvoja Hitreca u izdanju Školske knjige te Gregov Dnevnik – Nezgoda za nezgodom Jeffa Kinneyja u izdanju Mozaik knjige. U sklopu Dana za knjižničare Festival je posjetilo više od 40 knjižničara iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije čija je Mestna knjižnica Ljubljana sudjelovala i u službenom programu. Samo nekoliko dana po izlasku iz tiskare, Monte Librić bio je prvi sajam kojeg su Mrljek i Prljek posjetili, pa nam je iznimno drago da se ljubav s čitateljima dogodila na prvi pogled. Odmah su osvojili srca velikih i malih čitatelja, a turneju nastavljaju sljedećeg tjedna u Splitu, na Mediteranskom sajmu knjiga. Foto: Monte Librić

[VIDEO] Slikovnice o sreći i njihove autorice na Dobro jutro, Hrvatska

Povodom Međunarodnog dana sreće, 20. ožujka, Tatjana Gjurković i Tea Knežević razgovarale su s ekipom emisije Dobro jutro, Hrvatska koja je snimila i emitirala prilog. Autorice slikovnica o emociji sreće, nisu samo predstavile svoje priče, već su govorile općenito što djeci znaći sreća, koji preduvjeti moraju biti zadovoljeni da bi djeca osjećala sreću. U prilogu je gostovala i jedna mama, a svoj su komentar dali i mališani iz zagrebačkog vrtića Panda.

Besplatno predavanje “Kako je ponašanje povezano s emocijama?”

Djetetovo ponašanje u većini je slučajeva posljedica onoga što dijete tada osjeća, misli i kako se tjelesno osjeća (opušteno, napeto). Stoga je, kada želimo pomoći djetetu da promijeni svoje ponašanje, važno uzeti u obzir cijeli „sustav“ u podlozi tog ponašanja. Drugim riječima, kada se dijete ponaša negativno i nepoželjno, u pozadini je možda preplavljeno neugodnim emocijama, negativnim mislima i napetošću tijela, a sve navedeno otežava mu da upravlja svojim ponašanjem. O ovoj će temi besplatno predavanje pod nazivom "Kako je ponašanje povezano s emocijama?" za roditelje održat će Tatjana Gjurković i Tea Knežević, magistre psihologije i registrirane terapeutkinje igrom. Tatjana i Tea bit će dostupne i za sva vaša konkretna pitanja, a pripremili smo i nekoliko nagrada kojima ćemo najsretnije darivati na kraju predavanja!

KADA? U ponedjeljak, 11. prosinca 2017. godine, od 18.00 do 20.00 sati

GDJE? Zagreb, dvorana Tribina grada, Kaptol 27

Molimo vas da se na vrijeme prijavite, jer je broj mjesta ograničen!

PREDAVANJE JE USPJEŠNO ODRŽANO! 

Prijavite se na listu za buduća predavanja

[contact-form-7 404 "Nije pronađeno"]

PROGRAM

18.00 – Emocije kao pozadina neželjenih ponašanja kod djece; Tatjana Gjurković, mag. psyh., Centar Proventus 18.20 - Osnovne neugodne emocije i popratna ponašanja; Tea Knežević, mag.psyh., Centar Proventus 18.40 - Terapeutske priče - kako ih djeca doživljavaju i kako im pomažu?; Jelena Kovačić, urednica, Evenio 19.00 - pauza 19.20 - pitanja roditelja 19.50 - tombola i podjela nagrada

NAGRADE

Prilikom prijave sustav vam dodjeljuje jedan od brojeva, a slučajnom odabirom na kraju događanja nekoliko sudionica razveselit ćemo sa sljedećim nagradama: 1. Knjiga TERAPIJA IGROM - Kako razviti vještine za razumijevanje djeteta i produbiti odnos s njim 2. Dvije terapeutske slikovnice po vašem izboru 3. Poster "Kako se osjećam" i edukativna bojanka "Prijatelji i osjećaji" Za više informacija slobodno nas kontaktirajte na: info@evenio.hr ili broj mobitela 091 754 9564

Autorice predstavile slikovnice i pričale o osjećaju tuge kod djece

U Knjižnici Bogdana Ogrizovića predstavljene su slikovnice o osjećaju tuge kod djece. Autorice slikovnica i dječje psihologinje Tatjana Gjurković i Tea Knežević, odmah su na početku istaknule kako su inspiraciju za priče dobile iz svakodnevnog rada s djecom i roditeljima. Pisati o osjećaju tuge bio im je veliki izazov, jer za razliku od druga dva bazična osjećaja kod djece - ljutnje i straha, osjećaj tuge kod djeteta ne može se brzo i jednostavno "popraviti". Ljutnja i strah su emocije koje pokreću energiju i mogu se relativno brzo "izbaciti", no tuga je osjećaj koji traje i kod kojeg je potrebno vrijeme da patnja i bol zacijele. Upravo zato je roditeljima često potrebna pomoć da pomognu svojoj djeci snositi se s tim negativnim stanjima. Autorice su se u seriji o emociji tuge dotakle nekih najčešćih situacija u kojima djeca osjećaju tugu: kod neuspjeha, ljubomore, kada im nedostaju roditelji ili kod smrti bliske osobe. Pročitale su svaku priču zasebno i pokušale približiti što se događa s djetetom, kako dijete percipira određenu situaciju i što roditelji trebaju imati u vidu i kako mogu postupiti da pomognu djetetu probaviti tugu. Vrlo je važno, kažu Tatjana i Tea, da roditelji ne skrivaju vlastitu tugu pred djetetom jer time mu šalju poruku da je to nešto loše i uče ga da se negativne emocije potiskuju i ne pokazuju. A to dugoročno nije dobro za dijete, jer svaka emocija javlja se s razlogom i želi biti primijećena. Puno je bolje djetetu poslati poruku da je u redu biti tužan, da smo svi ponekad tužni, da plačemo i da nam je teško, ali s naglaskom na to da taj osjećaj neće trajati vječno i da će doći vrijeme kada ćemo se osjećati bolje. Ono što je također važno je da roditelji paze, posebno u situacijama gubitka voljene osobe, da tugovanje ne preraste u depresiju, odnosno da s vremenom svi zajedno doista emocionalno budu bolje i nastave živjeti nakon tugovanja. U nekim situacijama, poput tuge zbog neuspjeha, dijete će osjetiti snažnu tugu, ali ona možda neće dugo trajati. Na roditelju je da dijete nauči da smije biti tužno, ali da u situaciji pronađe i nešto dobro i lijepo što dijete iz neuspjeha može naučiti. Tu su i situacije kada je tuga "zamaskirana" nekim drugim osjećajem, kao što je ljubomora na brata, sestru ili prijatelja. Tada djetetu treba pružiti utjehu i priznati mu tugu koja proizlazi iz nedostatka pažnje, pohvale ili priznanja. Jednu je mamu zanimalo što s tugom koja se događa kada dijete napravi nešto loše i zbog toga se ne osjeća dobro. Psihologinje kažu da je to tuga kao posljedica osjećaja krivnje, ali "recept" je isti. Priznati djetetu osjećaj tuge i utješiti ga riječima da je ovaj put pogriješio, ali će biti novih situacija u kojima će imati priliku to isto napraviti bolje. Tatjana i Tea najavile su i novu seriju slikovnica koje izlaze uskoro, a koja će se baviti osjećajem sreće. Iako se čini da je sreća emocija oko koje se nema puno toga za reći, jer sreća je sreća, naše su psihologinje željele upozoriti na nekoliko važnih "lekcija" vezanih za djecu i osjećaj sreće. Tako će nove slikovnice tematizirati: prolazni osjećaj sreće zbog materijalnih stvari, osjećaj sreće zbog vlastitog napretka i uspjeha, osjećaj sreće koji dijelimo s drugima ili zbog tuđeg uspjeha te će djecu upoznati sa srećom koja je mirna, tiha i nježna, nasuprot motorički aktivnoj, bučnoj i glasnoj sreći.

Imamo novi logo i slogan. Pročitajte njihovu priču

Od kad je svijeta i vremena ljudi si pričaju priče. Kad nisu imali ništa, imali su riječi da si kažu što osjećaju, misle, čega se sjećaju i što je važno. A onda su došli crteži, pa slike, i priču se moglo ispričati bez tisuću riječi. Do danas se ništa zapravo nije promijenilo. Sve je priča. Priča je razgovor uz kavicu, za obiteljskim stolom ili na sastanku. Priča je knjiga ili slikovnica, film, fotografija, prezentacija, glazba, predstava, pjesma ili ples... Ma što da radimo, mi si međusobno uvijek pričamo priče. Pričanjem prenosimo i razmjenjujemo znanje i iskustvo, dojmove, utiske i osjećaje. Samo pričanjem priča možemo se međusobno povezati na razini srca. Kada su naše priče pozitivne i lijepe, dotaknut ćemo njima ono pozitivno i lijepo u ljudima oko nas. I rodit će se prijateljstvo, ljubav, poštovanje, povezanost, povjerenje, pomaganje. Nije slučajno da djeca vole priče. Djeca znaju kako najbrže pronaći put do svojeg i nečijeg srca. I sve će biti dobro ako slijedimo njihov primjer. Nadamo se da ćemo i mi svime što radimo uspjeti u tome i pronaći put do vašeg srca. PRIČE GRADE PUT DO SRCA  
preloader