Nakon vrlo uspješnih i traženih serija slikovnica o osnovnim emocijama (sreća, tuga, strah i ljutnja) koje su prema povratnim informacijama pomogle mnogim roditeljima i mališanima, naše drage autorice Tatjana Gjurković i Tea Knežević napisale su nove četiri priče i to o malo kompleksnijim, ali vrlo neugodnim emocijama – razočaranju, osjećaju krivnje, posramljenosti i poniženju.

Kao što znate, Tatjana i Tea su magistre psihologije i terapeutkinje igrom te svakodnevno rade s djecom i roditeljima. Baš iz konkretnog iskustva i problema s kojima se bave u terapijama, shvatile su da osjećaj srama, krivnje i poniženosti mogu ostaviti trajne rane i povrede na djeci te da su to teme na koje treba skrenuti pažnju od najranijeg djetinjstva.

Nova serija specifična je po tome što se već u pričama obraća i roditeljima, a ne samo mališanima. Naime, za zdrav razvoj izuzetno je važno kod roditelja osvijestiti kakve će poruke djeci prenositi u odgoju. Kad su u pitanju osjećaji posramljenosti ili krivnje, prije svega izuzetno je važno da mi odrasli budemo svjesni što govorimo djetetu. Osjećaj krivnje, razočaranje, sram i povrijeđenost su emocije kao i sve druge i djeca ih moraju upoznati i moraju naučiti kako se s njima nositi. No roditelji trebaju paziti da se kod izazivanja tih emocija koncentriraju na djetetovo ponašanje, a ne na djetetovu osobu, odnosno njegov osjećaj da je vrijedno i cjelovito ljudsko biće.

Najbolji primjer za to je osjećaj krivnje. Djeca će kroz odrastanje upoznati krivnju, taj unutarnji osjećaj nelagode, nemira i savjesti, jer im ona služi u korigiranju ponašanja prema drugima. Osjećaj krivnje iznutra ih navigira kako biti obziran, dobronamjeran i pažljiv prema drugima.
Kako će dijete oblikovati primjereni osjećaj krivnje kao kompas i zemljovid za svoje postupke, ovisi o roditeljima i odraslima. U odgoju je važno djetetu ukazati na njegovo pogrešno ponašanje, ali NE i na djetetovu manjkavost i nedostatnost kao cjelovitog ljudskog bića.
Ukoliko se roditeljska kritika odnosi na isticanje manjkavosti djetetova bića, to može postati njegov unutarnji glas, njegov unutarnji kritičar koji šteti samopoštovanju i može ga ranjavati kroz cijeli život.
Slikovnica o krivnji iz naše nove serije namijenjena je djeci i pomaže im nositi se s tim neugodnim osjećajem i osvijestiti svoje pogreške i ponašanje. Dodatno, namijenjena je i roditeljima kojima skreće pažnju kako koristiti kritiku kao odgojno sredstvo na dobrobit djetetova općeg razvoja.

Ilustratorica slikovnica je naša Jelena Brezovec, a dolaze u istom formatu, no s malo drugačijim naslovnicama kako bi se razlikovale od osnovnih emocija iz prethodnih serija.

Slikovnice izlaze početkom travnja, a imat ćemo i pretprodaju po sniženim cijenama.