Hvala vam što volite naše slikovnice. Ovih dana čitamo izvješća knjižnica o dječjim naslovima koji su se najviše posuđivali tijekom 2020. godine i drago nam je vidjeti da su pri vrhu uvijek naši Mrljeki i Prljeki, vjeverica, Mirko Bjesomirko, naš ježić i druge životinjice iz serija o emocijama. Iako već znamo po osjećaju i prema naslovima koje najviše pakiramo i šaljemo, zanimalo nas je i izlistali smo iz sustava koje su to hit slikovnice koje ste najviše kupovali i tražili prošle godine.

1. Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan – Priča o prljavim rukama

Ovo nam nije iznenađenje s obzirom da je iza nas godina borbe s novim virusom kada smo morali naučiti još više i još češće prati ruke. Mrljek i Prljek je serija koju su djeca doista prihvatila, nasmijava ih, vole ju iznova i iznova slušati, a mi se nadamo da i pomaže u smislu usvajanja higijenskih navika.

2. Mirko Bjesomirko

Dječak Mirko mora naučiti kako kontrolirati ponašanje kada mu se u tijelu, umu i srcu pojavi neugodna emocija ljutnje. S ovom temom mogu se poistovjetiti i veliki i mali, a naš Mirko doživio je već treći dotisak. To nam je drago, jer si to tumačimo kao znak da ova slikovnica pomaže malenim Bjesomirima shvatiti što osjećaju i kakvu moć imaju u sebi da se reguliraju i dovedu u stanje mira.

3. Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak – Priča o pokvarenom zubu

Nakon Priče o prljavim rukama, ova slikovnica od početka je druga najomiljena među mališanima koji se zabavljaju s našim zloćkastim bakterijama.

4. Mrljek i Prljek na zbrčkanom prespavancu – Priča o neurednoj sobi

Iznimno nam je drago da je četvrti nastavak serije o Mrljeku i Prljeku završio na ovako visokom mjestu jer je slikovnica izašla u rujnu 2020. godine. Unutar samo četiri mjeseca otisnuta je već i druga naklada, odnosno ukupno 2000 primjeraka.

5. Pogrešno ponašanje boli: Vučić osjeća krivnju

Na petom, šestom, osmom i devetom mjestu s vrlo malim razlikama našla se serija slikovnica o osjećajima srama, poniženja, razočaranja i krivnje. Radi se o vrlo “teškim” emocijama s kojima se i nama odraslima teško nositi. No imali smo povjerenja da će autorice, Tatjana i Tea, znati napisati priče na način da one budu jasne i razumljive djeci i nismo ni trenutak dvojili da su to jako važne teme o kojima treba razgovarati od najranije dobi. Uz ove slikovnice imamo baš jaki osjećaj da pridonosimo zdravom razvoju i da pomažemo svim onim mališanima koji se bore s težinom i tjeskobom i ne znaju si objasniti što osjećaju. Nadamo se da pomažemo i roditeljima da pomognu svojoj djeci da prebrode emocije koje bi u suprotnom mogle ostaviti trajne posljedice na mentalno i emocionalno zdravlje. Ovu seriju doživljavamo kao iznimno moćnu u pozitivnom smislu i drago nam je da su ju naši čitatelji prepoznali. Serija je izašla u svibnju 2020. godine i od tad je tiskana u ukupno 10.000 primjeraka.

6. Ruganje i odbacivanje boli: Magarac se osjeća poniženo

7. Mrljek i Prljek na smrdljivom putovanju – Priča o neopranoj kosi

8. Kritika boli: Majmunica se osjeća posramljeno

9. Neispunjeno očekivanje boli: Kornjača se osjeća razočarano

10. Ana i gospodin Strahojed