Tag - Montessori

Montessori

Zašto prva knjiga vaše bebe treba biti crno-bijela slikovnica?

U trenutku dolaska na svijet svi bebini organi su funkcionalni i počinju raditi točno ono što im je zadaća osim jednog - bebinog mozga. Priroda je to vjerojatno tako osmislila zato što svakom živom biću želi dati šansu da se što bolje prilagodi i snađe u specifičnoj okolini u kojoj će odrastati i živjeti. Mozak bebe ne može biti do kraja razvijen jer ona tak mora razviti znanja i sposobnosti uz pomoć kojih će se prilagoditi životnim uvjetima u koje je rođena.

Drugim riječima, bebin mozak tek čeka da bude upotpunjen iskustvima i interakcijama s okolinom. I to je temelj goleme prednosti za preživljavanje. Iako je dugo postojalo vjerovanje da se bebe rađaju s umom koji je prazna ploča, najnovija istraživanja pokazuju suprotno. Bebin mozak bolje je opremljen nego mozak odrasle osobe. Milijarde živčanih stanica i sinapsa kojima čovjek raspolaže već su ondje. Čak ih ima i više nego u nas odraslih. No neuronske mreže, odnosno mreže živčanih stanica u bebinu mozgu još uvijek nisu povezane na specifične načine. Fine strukture u bebinu mozgu oblikuju se tek onime što se oko nje događa. Sve ono što u bebu prodire izvana, izaziva električnu aktivnost koja spaja živčane stanice u specifične mreže. Živčani produžeci se pronalaze i postaju čvršći, sinapse se kreću jedna prema drugoj i stvaraju kontakte. Postojeći kontakti se učvršćuju, oni koji se ne koriste se gube, krugovi u mozgu se uspostavljaju i preciziraju te nastaje učinkovita sinaptička matrica.

U djetinjstvu se umrežavanje živčanih puteva događa osobito brzo i osobito dosljedno i mozak se vrlo intenzivno izgrađuje. Svako iskustvo za bebu je potpuno novo iskustvo i njezin živčani sustav na svako iskustvo reagira. Dobra iskustva djeluju dobro i blagotvorno za bebin razvoj.

Čitanje priča od najranije dobi, listanje i gledanje slika različitih oblika dobra su iskustva koja pozitivno djeluju na razvoj bebina mozga.

Montessori Baby slikovnice imaju za cilj upravo to. Pomoći bebi da ostvari prvi vizualni kontakt s predmetima i oblicima iz svijeta koji ju okružuje. Na tim prvim impresijama i dojmovima beba će kasnije graditi daljnja znanja i vještine. Kad roditelji bebi pokazuju slike, razgovaraju s bebom, objašnjavaju bebi s puno ljubavi što beba vidi na slici, u bebinu mozgu rasplamsat će se hormoni i neurotransmiteri zaduženi za motivaciju, znatiželju i oduševljenje.

Jako je važna uloga roditelja koji će bebi tumačiti svijet pomoću tih prvih slikovnica i slika te joj na taj način pomoći da putem pozitivnih iskustva razvija mozak na najoptimalniji i vrlo ugodan i prisan način.

Montessori Baby slikovnice pomoću jednostavnih geometrijskih uzoraka i simpatičnih likova iz životinjskog svijeta, uključuju vašu bebu u ugodan vizualni doživljaj.
U strukturi i izboru tema slike su inspirirane Montessori metodom učenja, stvarajući tako forme s jednostavnim detaljima, bez teksta, kako bi bolje usmjerili djetetovu pažnju. Prikazane su samo životinje, oblici i predmeti koje se pojavljuju u bebinom stvarnom okruženju kako bi se dijete od početka približilo svijetu koji ga okružuje.

Zahvaljujući crnim geometrijskim formama na bijeloj pozadini te detaljima u crvenoj boji, ove slikovnice slijede razvoj vizualnih i kognitivnih sposobnosti djeteta. Na početku, bebu će privući uzorci, ali ubrzo će primijetiti i sitnije detalje te uživati u njihovim jednostavnim karakteristikama i kontrastu boja.

Smjestite knjigu oko 20-30 centimetara od bebina lica u za nju najudobniji položaj. Dozvolite joj da gleda, dodiruje, njuška knjigu bez žurbe. Potom prstom pokažite bebi linije, oblike, predmete, detalje. Vaša beba s radošću će vas početi oponašati i svojim prstićem slijediti linije i oblike. A kad beba poveže upravljanje prstića s promatranjem, počet će uživati u igri i njezini će prstići sve vještije trčkarati po stranicama slikovnice. Njezin mozak uživat će u tom ugodnom, nježnom i blagom učenju.

Ovdje potražite Montessori Baby crno-bijele slikovnice u našoj ponudi.

preloader