Tag - kreativnost

kreativnost

DJECA I KREATIVNO IZRAŽAVANJE: Naučite ih kako početi pisati priču

Pomoći djetetu naučiti čitati i pisati ključne su vještine za bilo koje daljnje učenje. No ako vaše dijete pokazuje talent za pisanje i kreiranje priča, bilo bi šteta ne otići korak dalje i naučiti ga kako da uskladi svoju maštu i kreativnost sa spisateljskim talentom. Bez obzira je li tek na početku i piše svoje prve složenije rečenice ili je već u fazi da samo piše cijele priče, odličan alat za poticanje kreativnog pisanja i osmišljavanja priča je tzv. start priče.

Što je start priče?

Radi se o poticaju koji pomaže djetetu (ili odrasloj) osobi da započne pisati priču. Može biti u raznim formama, a najvažnija mu je zadaća da usmjeri dijete prema određenoj temi i pomogne mu osmisliti početak priče, odnosno neku situaciju oko koje će graditi svoju priču. Start priče može biti izbor od svega nekoliko riječi, na primjer - princeza, tajna vrata, šuma i bunar. Na temelju tih nekoliko riječi, dijete treba osmisliti scenarij. Od zadanih elemenata ono gradi događaje i glavnu radnju koju će potom produbiti metaforama, epitetima, opisima. Start priče može biti i prva rečenica. Na primjer: "Dječak je gledao u daljinu i na obali rijeke je vidio neku pojavu koja se ubrzo izgubila u magli". Dijete potom počinje pisati što se dalje dogodilo koristeći svoju maštu, preokupacije i vizije.

Kada se koristi start priče?

Ponekad se ova tehnika koristi u osnovnim školama, ovisno o kreativnosti učiteljica, kada se djecu želi potaknuti da napišu svoj prvi kratki sastav. No zapravo nema ograničenja po pitanju godina kod korištenja starta priče. Koriste ga mentori za poticanje kreativnog pisanja kod odraslih, razni voditelji kreativnih radionica, pa čak i tvrtke kada organiziraju brainstorming na temu tržišnog komuniciranja. Stoga vas ništa ne sprječava da se i sami okušate u pisanju maštovitih priča, zajedno sa svojim djetetom. Neka ono zada vama temu pomoću starta priče, a vi njemu. Ili si zadajte istu, pa kasnije otkrijte kako ste razvili radnju i po čemu se priče razlikuju.

Primjeri starta priče

Ovisno o dobi djeteta i njegovim vještinama pisanja i izražavanja, pokušajte uz start priče ponuditi djetetu i neka pitanja, da mu pokažete na koji način pristupiti ključnim riječima. Na primjer, možete djetetu dati tri ključne riječi - balerina, park, pjesma. Potom mu postavite pitanja: "Što je balerina radila u parku?", "Je li pisala pjesmu ili ju je slušala?", "Kakva je to bila pjesma?", "Gdje se nalazi taj park i zašto je balerina baš u tom parku?" Primjeri postavljanja početnih riječi i rečenica kod male djece: - vatrogasac, pas, igralište - čudovište, otrov, stari tavan - lopov, zlatni mač, otok - plesačica, pozornica, crvene cipelice - Djevojčica je čula glazbu klavira iz susjedinog stana. - Veseli pačić skako je po lokvicama i odjednom ugledao svog najboljeg prijatelja. - Astronaut je pogledao kroz prozor svemirske letjelice i vidio nešto čudno na mjesecu. - Dvije su prijateljice prolazile igralištem i odjednom su čule glasni vrisak. - Pas je ponjušio dječaka i odlučio ga slijediti kući iz škole. Primjeri postavljanja početnih riječi i rečenica za osnovnoškolce: - mobitel, kazalište, tišina - mladić, bicikl, zalazak sunca - večera, obitelj, stari pas - fotograf, tajna, časopis - Pojeo je čokoladu, otvorio kinder jaje i u njemu pronašao neobičnu poruku na kojoj je pisalo da odmah krene prema velikom grmu na kraju školskog igrališta. - Kad je došla kući iz škole u torbi je pronašla pismo u maloj crvenoj koverti u kojem je pisalo samo kratko "Sviđaš mi se", ali bez potpisa. - Trojica prijatelja u tišini su sjedili za stolom i u nevjerici su razmišljali što se to zapravo maločas dogodilo. - Još samo danas, tiho je šapnula sama sebi i zakoračila posljednji put u školsko dvorište. - Ostalo je još samo nekoliko minuta prije nego će morati na pozornicu, a nju je uhvatila jaka bol u trbuhu. Primjeri postavljanja početnih riječi i rečenica za tinejđere i adolescente: - nepoznata žena, dnevnik, utorak - šuma, mračno i vlažno, tragovi u blatu - putovanje kroz vrijeme, mlada djevojka, prozirno - dva prijatelja, selidba, e-mail - Nisam ga željela ozlijediti... - Podigla je pogled u strahu i nevjerici, ugledala jarko narančasto svjetlo i činilo joj se kao da mjesec leti ravno prema zemlji. - Prošlog je ljeta, sasvim slučajno prvi put shvatio da može disati pod vodom. - Datum na koji je trebao umrijeti bio je odavno istetoviran na njegovoj desnoj ruci, ali taj datum je prošao prije dva dana. - Ohrabrio se i dao joj jedan kratki poljubac na usne, znajući da je nikada više neće vidjeti.
preloader