Počašćeni smo i presretni jer je naša slikovnica Oblak u žutom kaputu dobila nagradu Grigor Vitez, odnosno nagradu “Ptičica” koju dodjeljuje dječji žiri, za najbolju slikovnicu u 2019. godini. Priču je napisala Nikolina Manojlović Vračar, a ilustrirala Jelena Brezovec.

Ova nagrada posebno nam puno znači. Ne samo zato što je to naša prva nagrada ikad, već nam dolazi nakon 10 godina rada u izdavaštvu tijekom kojih smo prošli svašta. I prekrasne trenutke i malo manje krasne, bilo je puno sumnji u sebe, puno odricanja i puno, puno učenja kako napraviti kvalitetnu slikovnicu, opstati na tržištu koje malo čita i njegovati dobre odnose s našim autorima, ilustratorima i svima koji sudjeluju u procesu stvaranja knjiga.

Nagrada Grigor Vitez pokazala nam je da znamo napraviti dobru, vrhunsku slikovnicu koja će se svidjeti onima koji su u cijeloj priči zapravo najvažniji i za koje stvaramo – djeci. Naime, djecu je teško prevariti, njima ne možete podvaliti, oni ili osjećaju ili ne osjećaju priču. Činjenica da im se najviše svidjela baš naša slikovnica, od njih 122 prijavljene, od 45 izdavača, znači nam cijeli svijet. Hvala dječjem žiriju do oblaka i natrag. 🙂

Puno hvala Nikolini Manojlović Vračar što nam je podarila taj tekst i odlučila se baš za nas od svih izdavača. Čim smo tekst primili i pročitali, znali smo da imamo nešto dragocjeno u rukama i odlučili smo toj priči dati najbolju opremu, produkciju i puno pažnje.

No najsretnija zbog nagrade svakako je naša ilustratorica Jelena Brezovec na koju smo iznimno ponosni. Nakon gotovo 40 ilustriranih slikovnica, puno dana, tjedana, mjeseci i godina provedenih pred ekranom, puno godina usavršavanja i ulaganja u sebe, stigla je i njezina prva nagrada u Hrvatskoj, prvo priznanje kojim je ušla u društvo najboljih. I mi koji smo s njome svaki dan, znamo da je zaslužila.

Posebna pohvala za seriju slikovnica o socio-emocionalnim kompetencijama

Žiri nagrade Grigor Vitez dao je posebnu pohvalu za čak četiri slikovnice iz naše serije o socio-emocionalnim kompetencijama, odnosno za slikovnice Gospodin Iz i gospođica Po, Ana i gospodin Strahojed, Mirko Bjesomirko i Gospođica Hoću.

Ova pohvala nas je posebno osuševila i razveselila zbog naših autorica, Tihane Lipovec Fraculj i Tamare Vučković, jer ovo su njihove prve slikovnice, u njih su unijele svo srce i dušu, brinu za njih jednako kao i mi, pa nam je neizmjerno drago da su odmah na svom spisateljskom početku dobile ovo priznanje od struke. Bravo cure!

Hvala organizatorima, Savezu društva “Naša djeca” Hrvatske, žiriju, svima vama koji kupujete naše slikovnice, čitate ih djeci ili s djecom i koji nas pratite i podržavate na našem putu.