Teta Smiljana odgojiteljica je u vrtiću i svakoga dana se trudi pronaći nešto novo i zanimljivo čime će animirati djecu iz svoje grupe. Smiljana zna, jer kao mama i odgojiteljica jako dobro poznaje djecu, a znaju to sve mame i tate, djedovi i bake, da djeca uvijek žele biti “velika”. Koliko god da su mali ili veliki, oni hoće biti još malo veći, jači i važniji. Zato nije čudno da vole crtiće i igrice sa superjunacima koji imaju razne supermoći. Junaci se izmjenjuju, ali poanta ostaje ista – ako želiš biti velik i jak, moraš spoznati koje su to tvoje tajne moći i moraš ih naučiti koristiti.

Upravo taj recept Smiljana Nedeljko mudro je iskoristila kad je napisala našu najnoviju slikovnicu “Srećkova potraga za velikim moćima”. Da djeca ne bi samo pasivno gledala svoje superjunake na ekranima, Smiljana im je odlučila kroz priču o dječaku Srećku i psu Šarenku pokazati koje to supermoći oni već imaju i kako ih mogu koristiti.

Djeci često upućujemo previše općenite poruke poput “Baš si dobar”, “Bila si super”, “Lijepo si to napravio”, a malo manje naglašavamo specifične vrijednosti koje u sebi imaju i na kojima će graditi svoje samopoštovanje. Za zdrav razvoj samopoštovanja (kako vidim sebe) i samopouzdanja (kako vidim sebe u odnosu na vanjske izazove) važno je da djeca čuju sljedeće: Ti si vrijedno ljudsko biće koje u sebi ima sve što mu treba da bude sretno i uspješno: snagu, strpljenje, radost i ljubav. Budi aktivan, znatiželjan, istražuj i igraj se, jer tako ćeš najbolje učiti o sebi i svijetu, osamostaljivati se i dalje osnaživati (koristiti) svoje moći.

Za samopouzdanje i dobro raspoloženje, za djecu i odrasle, važno je i vježbanje. Svi smo svjesni koliko je to posebno u današnje vrijeme važno, kad su djeca pretrpana obavezama, okružena ekranima i žive pasivnije no ikad. Nećemo sada ulaziti u analizu zašto su djeca danas pasivna, već ćemo vam pokušati približiti kako Srećko kao junak priče kroz vlastitu avanturu potiče djecu da se malo razgibaju i uživaju u “old school” zabavi u kakvoj su nekad uživale njihove mame, bake i prabake, odnosno tate, djedovi i pradjedovi.

Stani na prstiće i balansiraj, lezi na pod i vozi bicikl, stoj na jednoj nozi, trči, šetaj, bacaj zamišljenu lopticu, vrti se, pleši… samo su neki od zadataka. Naime, uz Srećkovu priču, slikovnica ima male upute u obliku vježbica koje pozivaju djevojčice i dječake da oponašaju Srećka i isprobaju svoju snagu i svoje moći. Vježbice se mogu napraviti na otvorenom, ali i u dnevnoj sobi. Ono što je super je da sudjelovati mogu i odrasli, pa se čitanje slikovnice može pretvoriti u obiteljsku zabavu. Kretanje, gibanje naprijed glavna je okosnica priče, u doslovnom i metaforičkom smislu.

Onoj djeci (i roditeljima) koja su pasivnija, Srećko može dati poticaj da se pokrenu i energiziraju. Mališanima koji su jako aktivni, Srećko daje strukturiranu aktivnost i šansu da višak energije izbace iz sebe. Svi zajedno uče osnove zdravog načina života i važnosti vježbanja i pozitivnog pogleda na svijet oko nas.

Osim tjelovježbe, Srećko mališane uči i da je važno piti vodicu, jesti zdravo i brinuti o higijeni. Jako nam je drago da se autorica Smiljana Nedeljko osvrnula i na još neke, u današnje vrijeme zanemarivane stvari, pa je Srećku i Šarenku u svojoj priči dala vremena da predahnu, da se odmore, duboko dišu, da maštaju i sanjare te jednostavno uživaju u ljepotama koje ih okružuju.

I na kraju, možda je najbolja poruka ona koju nam prenosi Srećko prije nego ode spavati nakon uzbudljivog dana: “Ja već imam velike moći. Zdrav sam, snažan, spretan, strpljiv i dobar prijatelj koji voli roditelje, prijatelje, životinje, prirodu i samoga sebe. To su moje velike moći i sutra ću ih s veseljem dijeliti sa svima!”

Zato, ne idite još spavati. Uzmite Srećka i saznajte zašto ovo jednostavno nije priča za laku noć. 🙂

blank