Ukoliko nas ova godina neće neugodno iznenađivati kao prošla, u izdanju Evenija planiramo nove zanimljive slikovnice za djecu od 2 do 12 godina. Pokušali smo plan podijeliti prema sezonama tako da imamo dovoljno vremena za uređivanje i crtanje kako bi slikovnice izašle u svojem najboljem izdanju. U 2021. godini u slikovnice ćemo pretočiti sljedeće nove priče:

PROLJEĆE
Upoznajemo djecu s teškoćama, Franza Kafku kakvog ne biste očekivali i dječaka zatočenog u igrici

Iz 2020. godine na 2021. godinu zbog korone nam se malo pomaknula nova serija slikovnica o prihvaćanju djece s teškoćama. O svojim teškoćama i kako se s njima nose pričat će sama djeca. Dječak Tin ispričat će kako je živjeti s autizmom. Mia ima sindrom Down i zarazit će vas svojom vedrinom i toplinom. Petar će vam otkriti što sve mora vježbati kako bi “pobijedio” disleksiju i disgrafiju, a Marko će vas uvesti u svijet djeteta koje muca.
Željeli smo napraviti slikovnice koje će pomoći učiteljima, odgojiteljima i roditeljima da sa svojom djecom uče o toleranciji i prihvaćanju različitosti. Jer djeca s teškoćama su po svemu ista kao i sva druga djeca, ali su po mnogo čemu i drugačija. Priče o Tinu, Miji, Petru i Marku su priče o tome koliko u različitosti ima ljepote, a u prihvaćanju različitosti suosjećanja i dobrote koji nas povezuju i mogu učiniti boljim društvom i zajednicom.
Autorica je magistra logopedije i terapeutkinja, Nataša Šunić Vargec, koja ima više od 20 godina iskustva rada s djecom s teškoćama, a ilustracije crta naša Jelena Brezovec.

Nekoliko mjeseci prije svoje smrti, proslavljeni književnik Franz Kafka živio je u Berlinu sa svojom partnericom Dorom. Jednoga dana dok su šetali parkom Kafka je ugledao uplakanu djevojčicu koja je izgubila svoju lutkicu. Kreativan i maštovit kakav je bio, Kafka je uvjerio djevojčicu da lutkica nije izgubljena, već da je otišla na putovanje i da će malenoj djevojčici pisati pisma o svojim avanturama u svijetu. Svakoga je dana djevojčici čitao pisma kako bi je utješio i prenio joj važnu životnu lekciju o gubitku, lutanju, pripadanju i ljubavi.
Kroz ovu priču upoznajemo jednog drugačijeg, suosjećajnijeg i nježnijeg Kafku koji će nas povesti u Berlin 20-ih godina 20. stoljeća. Priča se temelji na legendi koju je Kafkinim izvršiteljima oporuke ispričala njegova partnerica i suučesnica događaja, no nisu pronađeni nikakvi pisani dokazi. Stoga se ova priča možda dogodila, a možda nije. Priču je prepričala Jelena Kovačić, urednica svih Evenio izdanja, čija trema zbog iskoraka u svijet pisanja utoliko manja što zna da će Tomislav Zlatić udahnuti priču svojim nevjerojatnim ilustracijama.

U 2020. godini objavili smo uvrnutu bajku o vitezu Akulu i kralju Francu koji se jednostavno previše igrao i buljio u ekrane. Ova slikovnica čija je tema igranje igrica namijenjena je djeci od 4-6 godina. Ove godine ponovno ćemo obraditi istu temu, ali priča o dječaku koji je propustio trenutak namijenjena je malo starijoj djeci, od 7-12 godina.
Dječak Luka svo vrijeme provodi na uređajima igrajući igrice, mrzovoljan je, zajedljiv, sarkastičan, sve mu je glupo i dosadno, u ničemu ne uživa. No jednoga dana naći će se u vrlo čudnoj situaciji. Bit će zarobljen u situaciji koja neodoljivo podsjeća na igricu. Kako bi se izbavio iz zatočeništva, morat će se sjetiti trenutka u kojem je doista bio prisutan, u kojem je istinski uživao, odnosno kad zbog igrica nije propustio stvarne trenutke zadovoljstva i sreće.
Vrlo dinamičnu i predpubertetskim ugođajem obojanu priču napisala je debitantica Branka Dokić, a ilustracije crta Marko Pinjuh.

LJETO
Plišani medo zaboravljen u muzeju i Mačak koji se zove Ručak

Tijekom ljeta pripremamo jednu prekrasnu i urnebesno pozitivnu rimovanu priču o mačku koji se zove Ručak. Osim što ćete morati otkriti gdje je nestao Mačak Ručak i kakvim se tajnim poslom bavi, uz ovu pjesmicu vježbat ćete s djecom predčitalačke vještine i izgovor malo težih glasova u riječima. Kad smo dobili ovu priču, toliko nas je ispunila toplinom i dragošću da je nismo mogli pustiti. Namijenjena je sasvim maloj dječici od 2-6 godina. Autorica je debitantica i za pisanje izuzetno talentirana mama Ana Fabijanić, a ilustracije će raditi Sven Nemet koji je majstor boja i crtanja životinjica. I s Anom i sa Svenom surađujemo po prvi puta i tomu se jako veselimo.

U kasno ljeto stiže nam još jedan draguljčić od tandema Ivanka Ferenčić Martinčić i Nikolina Dinješ. Nakon plišanog zeke zaboravljenog u knjižnici, saznat ćemo što se dogodilo jednom plišanom medi ostavljenom u muzeju. Kao i prva slikovnica iz ove serije u kojoj smo djecu upoznavali s čarobnim mjestom zvanom knjižnica, sada ćemo ih upoznati s tajnama koje krije muzej i pričama koje pričaju njegove zbirke. U 2022. godini seriju ćemo nadopuniti pričom o još jednim čarobnim mjestu – kazalištu. Ove su slikovnice naš mali doprinos razvijanju ljubavi prema umjetnosti kod djece.

JESEN
Što smo bez empatije?

Do studenog, odnosno do sljedećeg Interlibera svakako bi voljeli da svjetlo dana ugleda i druga planirana serija slikovnica o jako važnom osjećaju, a to je suosjećanje ili empatija. Radi se o još jednoj seriji terapeutskih slikovnica koju nam donose naše hit spisateljice i duo u sastavu Tatjana Gjurković i Tea Knežević. Ono što za sad znamo je da ćemo ovaj put u seriji imati jednu glavnu junakinju, malu pčelicu. U novim kratkim pričama ispričat će djeci zašto je važno moći se staviti u tuđe cipele i zašto je empatija preduvjet za sve odnose, razumijevanje, opraštanje i povezivanje na razini srca. Naravno, sve to bit će ispričano jezikom razumljivim djeci od 2-7 godina kojima su slikovnice i namijenjene. Ilustracije će raditi kao i na prethodnim serijama naša in house ilustratorica – Jelena Brezovec.