Chiara Piroddi

Psiholog, psihoteraput i autorica Montessori slikovnica

Chiara Piroddi

Italija

Volim svoj posao jer…
Ja sam psihoterapeut i moj posao je uzeti ljude za ruku i zajedno s njima proći njihov životni put. Volim otkrivati svijet u njima, vidjeti kako rastu i razvijaju svoje resurse. Ljudi dolaze k meni osjećajući se poput gusjenice zarobljene u svojoj kukuljici i tada zajedno ponovno otkrivamo prekrasne leptire koji se skrivaju u nutrini. Sretna sam da ono što sam naučila u svome radu mogu pretočiti u pisane tekstove za djecu i roditelje, a to mi omogućuje da radim na promicanju mentalne dobrobiti i zdravih odnosa u društvu općenito.

Volim svoj život jer…
Jer nikad ne znaš što te čeka i zato što je život svakodnevno otkrivanje, a ja sam uvjereni optimist. Uvijek i u svakoj situaciji nađem pozitivnu stranu i koristim dosta samoironije da se razvedrim u teškim i napornim situacijama.

Knjige su važne zato što…
Vjerujem da su putovanja bitna komponenta života. Istraživanje mjesta i kultura, misli, mišljenja i raspoloženja unutar i izvan nas neophodno je za treniranje uma da prihvati sve što nam život predstavlja. A knjige to čine, tjeraju nas da putujemo u nama samima. Knjige su prilika za razmjenu, dijalog, razmišljanje, poučavanje. Postoje knjige koje liječe, kad osjetiš da ti govore upravo o onome što ti je u tom trenutku trebalo, otvaraju nove scenarije, nove poglede na stvari, dodiruju srce, stvaraju red i miluju rane.

Knjige koje preporučujem:
Da se upuste u strast čitanja, djeci bih preporučila “Priču bez kraja” Michaela Endea, jer miješa žanr fantazije s prekrasnom porukom vjerovanja u sebe. Kao pretpubertetlija čitala sam i ponovno čitala roman “Lovac u žitu”, J. D. Salingera, koji mi je bio fascinantan u duhu buntovništva koji ga je karakterizirao. Dok sam odrastala voljela sam „Ocean More“ i „Kule od bijesa“ Alessandra Baricca, zbog njihovog poetskog i introspektivnog stila. A onda sam prešla na romane Isabelle Allende, prije svega na „Kuću duhova“, s kojom je započela moja strast prema romanima s povijesnim okruženjem i karizmatičnim ženskim likovima. Tada sam postala strastvna obožavateljica romana smještenih na Bliskom istoku, počevši od “Tisuću žarkih sunaca”, Khaleda Hosseinija, do “Svitanja u Jeninu”, Susan Abulhawa, knjige za mlade koje stvarno mijenjaju percepciju života . Ali knjiga koja me prati u teškim vremenima je “Kraj je moj početak” Tiziana Terzanija, koja pomaže da se životni prioriteti ponovno poslože. Na kraju, svakom novopečenom roditelju preporučam knjige Daniela J. Siegela koje pomažu u razumijevanju roditeljstva i postajanju roditeljem kakav želite biti.

Umjetnici kojima se divim:
U području dizajna ne mogu ne spomenuti Bruna Munarija, zbog subverzivnog načina na koji je predložio ilustracije, slijedeći između ostalog pristup u skladu s mišlju Marije Montessori, još jedne ličnosti od međunarodnog značaja u svijetu pedagogije kojoj se duboko divim i koju poštujem, kojoj sam zahvalna za inovativni pogled koji je uputila prema djetetu. Spomenula bi i dvojicu fotografa koje izuzetno cijenim, Sebastiao Salgado i Robert Cappa, jer svojim fotoreportažama govore o skrivenim mjestima, ne samo svijeta nego i ljudske duše.

Napisala je:

preloader