Jelena Brezovec

Jelena Brezovec

Varaždin, Hrvatska

Volim svoj posao jer…
… je to i više nego samo posao, to je dio mene koji me veseli i ispunjava. Crtam od malena, to je nešto što sam oduvijek najviše voljela raditi i crtala sam po svemu – od papira do zidova i zavjesa, na „radost“ mojih roditelja. Iskreno, nisam nikad pomislila da bi mi to mogao biti posao, ali drago mi je da sam 2008. život okrenula naopačke i upustila se u ovu avanturu. Od tada, iza svih tih ilustracija stoji puno volje, upornosti, tvrdoglavosti i puno sati rada. Iako mi je ponekad znalo biti teško, nisam mogla niti željela odustati jer sam osjećala da je to ono što doista želim raditi. No sve to ne bih mogla sama, tako da sam zahvalna svojim kolegicama i svim autoricama i suradnicima koji su isto ključan dio priče oko Evenija.
Moj san i velika želja je stvarati kvalitetne, edukativne slikovnice, za koje bih voljela da su postojale kad sam ja odrastala a koje čine razliku i pomažu djeci u odrastanju, a odraslima u odgoju. Ako ih pritom još uspijem i nasmijati, ja sam sretna! 🙂

Volim svoj život zbog…
… toga što je u velikoj mjeri posložen onako kako želim i ispunjen stvarima koje me vesele. Kad ne crtam, družim se s prijateljima, idem na planinarenja, a najviše me napuni boravak u šumi i joga koju vježbam već više godina i koja mi je dosta pomogla i u poslu za fokus i strpljivost. Obožavam i muziku, ona je sastavni dio mog dana i kad crtam i u slobodno vrijeme, a jako volim ići i na koncerte.

Knjige su važne zato što…
… su one toliko mnogo, mnogo više od šarenih i zabavnih knjiga. Slikovnice su mala umjetnička djela i prvi prozor djetetu u svijet mašte i djeca iz njih mogu jako puno naučiti o sebi, svojim emocijama, vrijednostima, ali i o svijetu oko sebe… To se trudim postići kroz slikovnice koje radim i moja neka želja je da svaka ilustracija, odnosno stranica slikovnice bude zanimljiva djeci, da im zadrži pažnju, da se iznova vraćaju i svaki put otkrivaju nešto novo.

Knjige koje preporučujem
Jedna od najdražih slikovnica mi je Dan kada sam se pretvorio u pticu, autorice Ingrid Chabbert i ilustratora Raula Nietoa Guridija. Obožavam Olivera Jeffersa i Benjia Daviesa, tako da bih preporučila i sve od njih.

Od knjiga za odrasle volim memoare Patti Smith Just kids koji govori o njezinom odnosu s američkim fotografom Robertom Mapplethorpeom i životu u New Yorku u kasnim 60-ima i u 70-im godinama. U knjizi se isprepliću teme prijateljstva, filozofije umjetnosti, muzike, ali i zanimljiva povijest razvoja tadašnje njujorške underground i umjetničke scene u kojoj je i sama autorica bila jedna od ključnih sudionica.

Umjetnici koji me oduševljavaju…
… su razni, iz vizualne i glazbene umjetnosti, npr. Henry Matisse, Pablo Picasso, Edward Hopper, Gustav Klimt, Joan Miró, Vlaho Bukovac, zatim ilustratori/ce Oliver Jeffers, Benji Davies, Emilia Dziubak, Manuel Šumberac, Tomislav Zlatić, Hana Vrca i Maja Kastelic. Od glazbenih izdvojila bih genijalnog Davida Bowieja.

Nacrtala je:

preloader