Marko Pinjuh

crtanje i glazba, vikend u šumi i putovanja

Marko Pinjuh

Zagreb

Volim svoj posao jer…

Najveći kompliment koji sam dobio je: ”Uljepšao si nam život”. To je ukratko razlog zašto volim svoj posao. Osim slikovnica, jedan od najdražih angažmana mi je bio ilustriranje udžbenika iz engleskog jezika za osnovnu školu. Pošto se i sam sjećam napamet svojih prvih lekcija iz engleskog, pomisao da sada neke nove generacije gledaju moje ilustracije mi svaki put izmami osmijeh na lice.

Volim svoj život zbog…

Kada ne crtam, volim istraživati druge medije, a pored likovne umjetnosti glazba je jako bitan dio mog života. Iznimno sam zahvalan na prilici da sviram u dva benda s kojima sam proputovao čitavu Europu. Osim putovanja baterije mi pune i vikend izleti u šumu.

Knjige su važne zato što…

Knjige su važne jer nam otkrivaju pogled na stvari iz nove perspektive. Puuuno toga u životu ne bi nikad naučili kada ne bi čitali knjige. 🙂

Knjige koje preporučujem

Kao klinca oduševljavale su me priče Ivane Brlić Mažuranić – Šuma Striborova, Šegrt Hlapić… naravno, Ježeva kućica mi je bila jedna od omiljenih slikovnica. Danas me oduševljavaju stripovi koje je crtao Jean Giraurd Moebius, npr. njegovo SF remek djelo – Inkal, a vjerojatno najdraži strani ilustrator mi je Shaun Tan, od domaćih bih izdvojio Tomislava Torjanca.

Umjetnik/ci koji me oduševljavaju

Osim knjiga i glazbe, volim pogledati i dobar film. U posljednje vrijeme od filmaša bih izdvojio novozelanđane – Taika Waititi i Jemaine Clement koji s jednakom genijalnošću mogu snimiti blesavu komediju ili ozbiljnu, duboku dramu.

Nacrtao je:

preloader