Jelena Kovačić

urednica, suvlasnica i šljakerica u Eveniju

Jelena Kovačić

Varaždin

Volim svoj posao jer…

… jedino što mislim da stvarno znam dobro raditi je puno čitati. Moj posao je čitati priče, malo ih presložiti i dati ih u ruke ilustratorima koji će im dati boje i oblike. Volim pratiti slikovnice na njihovom putu od prve pročitane rečenice rukopisa do trenutka povratne informacije od strane roditelja i djece koji su ih pročitali. Obožavam raditi s novim autorima i ilustratorima, pomagati im da se izraze i da njihova priča ili ilustracije postanu prava pravcata slikovnica, odnosno njihova prva slikovnica. Kad nisam urednica bavim se Evenijom koji je moj drugi dom, moje igralište u kojem mogu živjeti i raditi u skladu sa svojim vrijednostima, puno učiti i biti znatiželjna, upoznavati fantastične ljude i izraziti se na desetke raznih načina, bilo da računam u Excelu, pišem ponude, uređujem priče, pregledavam ilustracije, pakiram pakete za web shop, printam fakture ili raspisujem natječaje. Sve mi je lijepo raditi u Eveniju.
Napisala sam i jednu priču koja se zove Izgubljena lutkica. Ne znam jesam li uspjela dobaciti do čitatelja, ali mislim da ću u budućnosti ipak više čitati i uređivati vaše priče.

Volim svoj život zbog…

… toga jer ga ne mogu prestati proučavati – sebe u njemu i njega u meni.

Knjige su važne zato što…

… nam daju jezik i riječi da si objasnimo sebe, svijet, da se upoznamo s drugim i drugačijim. Te riječi, dojmove i nove spoznaje potom možemo koristiti da si oblikujemo svoj osobni prostor i svoj mikrosvijet s malo više ljepote. Da nema knjiga, na nekim mjestima i u nekim životima ne bi nikad bila.

Knjige koje preporučujem

Sve slikovnice, a pogotovo bajke. Ako trebam izdvojiti, slikovnica koja me najviše nasmijava je Olivia i vilinske princeze, Iana Falconera, a ona koja me rasplače je Dan kada sam se pretvorio u pticu, Ingrid Chabbert i Raula Nieto Guridija.

Od knjiga za odrasle trenutno čitam Atlas of the Heart, Brené Brown, namjeravam ponovno čitati “Sinovi, kćeri” Ivane Bodrožić. Za razbibrigu i učenje preporučujem sve otkačene knjige Billa Brysona i “ne mogu ispustiti iz ruku” knjige Noaha Yuvala Hararija. Moja najveća književna ljubav bila je i ostat će – Hermann Hesse. Život ne bi smio proći a da se ne pročitaju “Derviš i smrt” i “Majstor i Margarita”.

preloader