Od jaslica do škole: Vodič za lakši proces prilagodbe na jaslice, vrtić i školu

15,93 

Autorice: Danijela Drožđan, Matea Josić, Tarita Mašković, Martina Sokač

Dostupnost: Dostupno

Vidi košaricu
Težina 0.28 kg
Za dob

Uvez

Stranice

ISBN broj

Godina prvog izdanja

POVRAT NOVCA

Unutar 14 dana i bez navođenja razloga.

SIGURNO PLAĆANJE

Brzo plaćanje iz udobnosti doma uz maksimalnu sigurnost.

BESPLATNA DOSTAVA

Za sve narudžbe iznad 50,00 € (376,73 kn).

POMOĆ I PODRŠKA

Tu smo za vas za savjet i pomoć oko odabira ili narudžbe.

Tarita, Martina, Danijela i Matea su mame, prijateljice, suradnice, učiteljice i odgojiteljice s višegodišnjim iskustvom. U svom radu prepoznale su da je polazak u jaslice ili vrtić prvi veliki stres za dijete jer mu se uvodi nova rutina u nepoznatoj okolini i prvo veliko odvajanje od sigurnosti doma i obitelji. Kako će se dijete prilagoditi ovisi o niz faktora – dobi, temperamentu, dotadašnjim iskustvima, razvojnim strahovima, podršci okoline… Među najvažnijim faktorima u uspješnoj prilagodbi su roditelji, pa i oni često znaju zbog polaska djeteta u jaslice ili vrtić biti pod ogromnim stresom i u velikom strahu.

Kako bi olakšale i jednima i drugima, četiri koautorice napisale su knjigu “Od jaslica do škole”, odnosno vodič za lakši proces prilagodbe na jaslice, vrtić i školu.

“Autorice su se našle i s jedne i s druge strane vrtićkih i školskih vrata te su s punom autonomnošću stručnjaka, ali i toplim dodirom roditelja ispunile ove retke savjetima koji će vam uvelike pomoći…”, stoji u uvodnom tekstu o autoricama. Uz njih, na vodiču su radili i učitelji te stručni suradnici psiholozi. Cilj im je bio pomoći roditeljima da u procesu prilagodbe prate individualne psihofizičke i razvojne karakteristike svog djeteta, ali i da informiranjem osnaže sebe kako bi lakše donosili odgovorne odluke u samom procesu adaptacije.

Tri poglavlja = tri izazovna razdoblja

Vodič je podijeljen na poglavlja: jaslice, vrtić i škola, jer svako od ta tri razdoblja ima svoje specifične izazove za dijete i roditelja.

Jaslice

Prijavili ste dijete u roku i srećom dobili mjesto u jaslicama? Odlično! A što sad?

Ako ste već odlučili dijete upisati u jaslice, prvo se kao roditelji trebate psihički i emocionalno s tim pomiriti i prihvatiti promjenu. Dijete je malo i ništa još ne shvaća, a što je ono manje, prilagodba je teža. No, autorice donose nekoliko dobrih savjeta iz prakse kako pripremiti dijete na tako veliku promjenu. Neki od njih su: tijekom prilagodbe na jaslice ne forsirajte odvikavanja i usvajanja nekih novih navika, potičite dijete na samostalnost i pričajte o vrtiću u pozitivnom kontekstu.

U ovom poglavlju dolazi i niz praktičnih savjeta o samom vrtiću – kako izgleda dnevni ritam u jaslicama, što se od djeteta očekuje, što ponijeti sa sobom od kuće, kako će izgledati prvi dan u jaslicama, kakav je vrtićki bonton, kakva je zdravstvena zaštita djece u vrtiću.

Dane su i vrlo jasne upute što znači uspješna adaptacija, koje se sve reakcije kod djeteta mogu javiti, zašto je važna dobra suradnja roditelja i odgojitelja te koliko traje adaptacija djeteta na jaslice i kada se smatra završenom.

Posebno su nam se svidjeli dodaci u kojima iz prve ruke o ovoj temi i svojim iskustvima govore odgojiteljice, roditelji i psiholozi.

Vrtić

Čak i ako se nastavi u istoj ustanovi, prelazak iz jaslica u vrtićku grupu nova je velika promjena – nove tete, nova djeca u grupi, nove prostorije, ali i nova očekivanja i izazovi.

Osim savjeta i iskustva roditelja, ovo poglavlje donosi i razvojne karakteristike djece u smislu motorike, spoznaje, govora i komunikacije i socio-emocionalnog razvoja. Za svaku od ovih karakteristika autorice donose ideje za razne igre i aktivnosti koje roditelji s djecom mogu raditi i kod kuće, a kako bi se one uravnoteženo razvijale sve do djetetova polaska u školu.

U ovom poglavlju autorice su se pozabavile i “vrućom” temom – hranom i obrocima u vrtiću.

Posebno i veliko potpoglavlje bavi se predškolom, odnosno vještinama koje se u vrtiću počinju primjenjivati kod 6-godišnjaka, a kako bi što spremniji dočekali početak školovanja. Osim predčitalačkih, predmatematičkih, socioemocionalnih i motoričkih vještina i savjeta kako ih razvijati, roditelji mogu saznati i kako izgleda testiranje za školu i u kojim slučajevima se možda bolje odlučiti za odgodu.

U ovom poglavlju posebno nam se svidjelo što je uvršten dio vezan za samopouzdanje i samopoštovanje djeteta.

Škola

Kad dijete krene u školu stvari postaju ozbiljnije. Tu se ponovno počinju javljati strahovi kod roditelja. Veliki dio trećeg poglavlja posvećen je produženom boravku i zabludama o “čuvanju” djece koja se tamo samo igraju. Nakon vrtića potrebno je usvojiti i novi školski bonton i kućni red škole.

Sasvim drugačiji vodič

Ovaj vodič nije suhoparno nabrajanje savjeta i informacija. Od naslovnice pa do zadnje stranice osjeća se osobna i emotivna angažiranost autorica koje stoje s obje strane priče – kao majke i kao odgojiteljice. Jezik je jasan, koncizan, jednostavan, ali je osjećaj pročitanog takav da doista dobivate dojam da vas autorice razumiju i davanjem informacija vas unaprijed žele emocionalno pripremiti na zahtjevan period koji je pred vama. Sve što savjetuju rade s punim razumijevanjem i poštovanjem za vaše dijete i njegove individualne karakteristike.

Knjiga je dizajnom vrlo razigrana, s puno likovnih i grafičkih elemenata što olakšava čitanje i drži interes i pažnju, a posebno nas je oduševila 8-godišnja ilustratorica Ani Drožđan koja je svojim crtežima i maštom obogatila cijeli projekt.

Iz cjelokupne opreme i sadržaja knjige osjeća se da se radi o jednom “obiteljskom” projektu, o ideji koja je rasla i nadograđivala se među ljudima koji divno surađuju i čija je namjera doista bila nepretenciozna, iskrena i plemenita – pomaganje i dijeljenje vlastitog iskustva i znanja s drugima.

Ako želite znanstveni priručnik o adaptaciji, kupite nešto drugo. Ako želite topli, provjereni i pouzdani prijateljski savjet od tete odgojiteljice, pročitajte “Od jaslica do škole”.

Dostava na željenu adresu vrši se unutar 3 – 5 radnih od vidljive uplate. Dostava se izvršava do ulaza u stambeni objekt željene adrese svakim radnim danom do 16 sati.
Uslugu dostave paketa za web shop rade tvrtke Mail Boxes te iznimno Hrvatska pošta.
U slučaju da primatelj nije u mogućnosti zaprimiti pošiljku na dostavnoj adresi, dostavljač ostavlja obavijest o prispijeću pošiljke i primatelja kontaktira telefonski radi daljnjeg dogovora.

Cijena dostave proizvoda unutar Republike Hrvatske je 3,90 € (29,39 kn) te se priopćava prilikom naručivanja u košarici i na stranici plaćanja te je zasebno istaknuta na ponudi i maloprodajnom računu. Za narudžbe u zemlje izvan Hrvatske, cijena dostave obračunava se prema ukupnoj masi paketa (u kilogramima) i odgovarajućoj cijeni za tu masu prema cjeniku Hrvatske pošte.

Iznimno, u sklopu određenih prodajno-promotivnih akcija, cijena dostave neće se zaračunavati, a o čemu će potrošači biti na više mjesta i pravovremeno obavješteni.
Za narudžbe iznad  50,00 € (376,73 kn), dostava je besplatna unutar Republike Hrvatske.

Ako niste zadovoljni naručenim proizvodima možete ih vratiti u roku od 14 dana bez navođenja razloga. U tom slučaju kontaktirat ćemo vas vezano za povrat robe i vraćanje uplaćenog iznosa natrag na vaš račun.

Ukoliko ste kupili i preuzeli proizvod s materijalnim nedostacima imate pravo na zamjenu. Evenio kao prodavatelj je odgovaran za materijalne nedostatke proizvoda.

Više informacija o pravima potrošača u slučaju materijalnih nedostataka proizvoda pročitajte u našim Općim uvjetima poslovanja.

Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju na brojeve telefona: 042 492 114 ili 095 356 3563, radnim danima od 8.00 do 16.00 sati.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Od jaslica do škole: Vodič za lakši proces prilagodbe na jaslice, vrtić i školu”