Polazak u jaslice ili vrtić prvo je veliko odvajanje djeteta od mame i tate, pa je prilagodba na vrtić veliki izazov za cijelu obitelj. Osim što dolazi u nepoznatu okolinu koju će prihvatiti sukladno svom urođenom temperamentu, dijete se suočava s nizom strahova vezanih za odvajanje od roditelja (separacijska anksioznost). Strahovi se mogu manifestirati kao ljutnja, tuga, neposluh i otpor polasku u vrtić. Dijete plače, grozničavo se drži za mamu i proživljava svoju najgoru noćnu moru – da će biti samo, ostati samo i da roditelj neće doći po njega. Neka djeca imaju i psihosomatske poteškoće – ne mogu spavati, bude se noću, odbijaju hranjenje, oslabi im imunitet, boli ih trbuščić ili glava…

Prilagodba ili adaptacija na vrtić može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Osim pružanja utjehe, razgovora i vraćanja osjećaja sigurnosti djetetu, roditelji mogu pokušati tu napetost i strah umanjiti pričanjem priča.

Naše dvije slikovnice pokazale su se vrlo učinkovitima (prema povratnim odgovorima koje dobivamo od roditelja), pa smo odlučili ponuditi paket pod nazivom “Prilagodba na vrtić” i osigurati popust na ove naslove.

Medvjedića je strah ostati u vrtiću

Ova terapeutska priča o malome medi koji se jako bojao vrtića, pomaže djetetu shvatiti da nije jedino koje se plaši što će se dogoditi kada ga mama ili tata ostave u vrtiću. U medvjediću i njegovim reakcijama (plač, otpor, napetost) prepoznat će vlastite emocije i dobiti poruku da je sasvim u redu tako se osjećati.

Priča također djeci daje uvid u to što se događa u vrtiću, što se tamo radi i što može očekivati. Odgojiteljice su prikazane u pozitivnom duhu kao osobe koje će djetetu pomoći da se opusti, uklopi i osjeća sigurno.

Možda najvažnija poruka za dijete je da se smije opustiti u igri s prijateljima i igračkama i da ne treba brinuti, jer roditelji će se uvijek po njega vratiti.

Slikovnica na kraju ima savjete za roditelje kako se postaviti prema djetetu u toj velikoj promjeni i kako mu ili joj pomoći da povrati osjećaj sigurnosti.

Autorice: Tatjana Gjurković i Tea Knežević, magistre psihologije i terapeutkinje igrom
Ilustracije: Jelena Brezovec

Broj stranica: 20
Uvez: meki
Dimenzije: 22 x 22 cm

Moje dobro jutro!

Rimovana priča prati jednu energičnu, samostalnu i duhovitu djevojčicu dok se pokušava sasvim sama spremiti za novi dan u vrtiću. U tekstu nam govori kako je sve uspješno napravila i savladala, no ilustracije govore drugačije, jer iza djevojčice ponekad ostaje pravi mali kaos.

Ova priča ima namjeru opustiti i nasmijati one mališane koji osjećaju napetost u vezi polaska u vrtić. Isto tako, potiče ih i ohrabruje da i sami postanu neovisniji, proaktivniji i hrabriji u pripremi za novi dan (ili nove izazove).

Poruka ove slikovnice koju na kraju izgovara djevojčica je: u vrtić idem opuštena i znatiželjna, tamo će mi biti dobro i smirena sam, jer znam da će se roditelji po mene vratiti.

Autorica: Kim Crockett Corson
Ilustracije: Jelena Brezovec

Broj stranica: 32
Uvez: meki
Dimenzije: 24 x 25 cm

 

Telefonska narudžba i informacije radnim danom 08.00 – 16.00 h

042 555 373  |  095 356 3563

Dragi roditelji, želimo vas obavijestiti da slikovnice i druge proizvode i dalje uredno dostavljamo na vaše adrese. U slučaju da dostavne službe naglo otkažu svoje aktivnosti, u najkraćem ćemo roku vratiti sve uplate kupaca napravljene putem virmana ili platnom karticom. Hvala vam i za sva pitanja stojimo na raspolaganju na prodaja@evenio.hr ili na broj telefona 042 492 114.