Vrijeme je za ustajanje i spremanje za vrtić!

“Ispričat ću ti što radim svakoga jutra,
što radila sam jučer i što radit ću sutra.

Kad naspavam se dobro,
iz kreveta iskačem lako,
ali mama i tata spori su baš jako.”

Ovim stihovima započinje zabavna i humoristična rimovana priča “Moje dobro jutro!” o energičnoj djevojčici koja je vrlo odlučna u tome da se sama spremi za novi dan u vrtiću. Ona sve može sama i jako se trudi. Gotovo sve…
Tako nam djevojčica redom nabraja kako sasvim sama pere ruke i zubiće, odijeva se, pije mlijeko, pakira ruksak, kopča kaput, veže cipele. Objašnjava nam zašto je za nju baš svako jutro, jako dobro jutro.

Sve su to prilično dosadne i svakodnevne stvari, ali ona ih nekako sve pretvara u pravu malu avanturu. Djevojčica nije svjesna da ponekad iza sebe ostavlja pravi mali kaos.

Istovremeno njezini roditelji trude se pratiti ju kroz njene jutarnje rituale i otpremiti ju u vrtić uz minimalni kaos. Roditelji su uvijek tu u blizini, pružaju joj nježnu podršku i spremni su pomoći ako treba, ali ipak je puštaju da sama pokuša i proba kao “velika” curica. Iako se čini da je pomalo svojeglava, djevojčica pokazuje ljubav i poštovanje prema svojim roditeljima.

Rimovana priča ispričana je iz perspektive djevojčice, ali ilustracije prikazuju kako je zapravo i uistinu bilo.

Slikovnica o odrastanju, osamostaljivanju i polasku u vrtić

Ova priča idealna za djecu koja kreću u vrtić ili prvi razred. Smiješni i zabavni stihovi i ilustracije opuštaju dijete koje se boji vrtića i ohrabruju ga u periodu prije odlaska u vrtić. Najvažniji moment slikovnice je onaj u kojem djevojčica dignute glave, ponosno i hrabro ušeta u vrtić te sama sebi govori da će sve biti u redu, da će se roditelji po nju vratiti i da će joj u vrtiću biti lijepo i zabavno u igri s vršnjacima. Ova poanta može poslužiti roditeljima za razgovor s djetetom. Polazak u vrtić prvo je djetetovo veće suočavanje s životnim izazovima i djevojčica iz priče može pružiti dodatno ohrabrenje.

Slikovnica je idealna i za djecu od koje roditelji očekuju ili žele više odgovornosti i samostalnosti u obavljanju svakodnevnih zadataka. Entuzijazam i pozitiva koju iskazuje djevojčica, junakinja ove priče, motivirat će onu djecu koja nemaju volje samostalno obavljati neke rutinske stvari. Nakon čitanja, s djecom se može razgovarati koje stvari oni već mogu napraviti sami, a koje tek trebaju naučiti ili savladati.

Slikovnica može poslužiti i kao važna poruka djeci i odraslima da je jutarnja rutina važna, odnosno važno je s kakvim osjećajima i energijom započinjemo dan i na koji način radimo i one najmanje svakodnevne rutinske stvari prije izlaska iz kuće.

Slikovnica koju vole i roditelji

Roditelji koji će ovu slikovnicu čitati svojoj djeci uživat će u njoj jednako kao i mališani. Prepoznat će vlastita kaotična i umorna jutra u kojima se hrvaju da djecu spreme u vrtić i/ili školu. Idealna je i za one roditelje koji imaju odlučno, živahno i smiono dijete koje voli sve raditi na svoj način.

Autorica priče Kim Crockett Corson bila je inspirirana vlastitim iskustvom. I ona ima djevojčicu koja gotovo sve želi raditi sama, pa čak i kad je rezultat loš, nepotpun ili potpuni fijasko. Imat ćete osjećaj da je autorica bila kod vas doma prije nego je napisala ovu priču.

Živahne i emotivne ilustracije

Šarene ilustracije jarkih boja odlično prate dinamičnu priču i pune su simpatičnih detalja po kojima je ilustratorica Jelena Brezovec poznata. Svi likovi imaju snažnu osobnost, ali možda najveća vrijednost slikovnice su divno portretirane emocije, bilo da se radi o uzbuđenju, napetosti, strahu ili ljubavi.

Likovi su različitih rasa pa je ovo jedna od rijetkih slikovnica koja slavi različitost na način da to nigdje nije posebno naglašeno ili istaknuto, već je “normalizirano” kako bi i trebalo biti. Različite obitelji svuda su oko nas, ali sve su iste po jednom – ljubavi i brizi za najmlađe.

Autorica: Kim Crockett Corson
Ilustracije: Jelena Brezovec

Broj stranica: 32
Uvez: meki
Dimenzije: 24 x 25 cm

Telefonska narudžba i informacije radnim danom 08.00 – 16.00 h

042 492 114  |  095 356 3563

Dragi roditelji, želimo vas obavijestiti da slikovnice i druge proizvode i dalje uredno dostavljamo na vaše adrese. U slučaju da dostavne službe naglo otkažu svoje aktivnosti, u najkraćem ćemo roku vratiti sve uplate kupaca napravljene putem virmana ili platnom karticom. Hvala vam i za sva pitanja stojimo na raspolaganju na prodaja@evenio.hr ili na broj telefona 042 492 114.