Nova serija edukativnih slikovnica bavi se malo kompleksnijim i vrlo neugodnim emocijama – krivnjom, razočaranjem, poniženjem i sramom. Autorice priča, Tatjana Gjurković i Tea Knežević, dječje su psihologinje i terapeutkinje igrom. U svakodnevnom radu s djecom i roditeljima primijetile su da izrazito neugodni osjećaji poput krivnje, srama ili poniženja, vrlo snažno negativno utječu na psiho-emocionalni razvoj djece.

Terapeutske priče o vučiću, majmunici, magarcu i kornjači pomažu djeci prepoznati i imenovati emociju koju osjećaju u sebi te nude načine kako si tu neugodnu emociju olakšati. No priče će biti vrlo korisne i roditeljima jer će im dati smjernice kako u odgoju izbjeći posramljivanje, kritiku ili ponižavanje koji ostavljaju neželjene neugodne posljedice na djetetov psiho-emocionalni razvoj. Roditeljima, odgojiteljima i skrbnicima od pomoći će biti i savjeti na kraju svake slikovnice s korisnim uputama i informacijama o svakoj pojedinoj emociji.

Pogrešno ponašanje boli: Vučić osjeća krivnju

Slikovnica se, kao što i sam naslov govori, bavi osjećajem krivnje kod djece. Krivnja je neugodna emocija koju osjećamo kada ono što činimo nije u skladu s našim vlastitim moralnim sustavom ili kada od autoriteta dobijemo kritiku da je to što činimo loše. Krivnja se koristi u odgoju kada želimo dijete naučiti zašto neka ponašanja jesu, a neka nisu sigurna ili primjerena nekoj situaciji.

U ovoj priči o malome vuku i krtici, djeca će upoznati osjećaj krivnje i naučiti kako ga prepoznati i imenovati kod sebe. Isto tako, naučit će što im može pomoći kada osjećaju krivnju i u regulaciji tog osjećaja, odnosno što i kako mogu sljedeći puta napraviti drugačije.

Kritika boli: Majmunica se osjeća posramljeno

Slikovnica se, kao što i sam naslov govori, bavi osjećajem srama, odnosno posramljenosti kod djece. Sram je neugodna emocija koja se javlja kada se osjećamo pogrešnima, manje vrijednima. Javlja se kada dijete doživi da ga odrasla osoba osuđuje na razini bića odnosno njegove osobne vrijednosti. Drugim riječima, kada negativne osobine pripisuje djetetu kao biću, umjesto da djetetovo ponašanje procjenjuje nepoželjnim ili neprihvatljivim u konkretnoj situaciji.

U ovoj priči o mami i kćerki majmunici, djeca će upoznati osjećaj srama i naučiti kako ga prepoznati i imenovati kod sebe. Roditelji će naučiti kako postaviti granice djetetu u odgoju, odnosno kritizirati njegovo ponašanje na način koji ne umanjuje pritom djetetov osjećaj samovrijednosti i ne utječe negativno na njegovu sliku o sebi. Kroz lik majmunice dijete će naučiti kako osjetiti olakšanje, odnosno nositi se s osjećajem posramljenosti.

Ruganje i odbacivanje boli: Magarac se osjeća poniženo

Slikovnica se, kao što i sam naslov govori, bavi osjećajem poniženja kod djece. Poniženje je emocija koja se javlja kao reakcija na ponašanje druge osobe koja nam se namjerno ruga, vrijeđa nas, ismijava ili čini nešto drugo kako bi nas ponizila. Poniženje najčešće osjećamo kao kombinaciju emocija srama, ljutnje, ljubomore i straha, ali sve više istraživanja potvrđuje da ju osjetimo i kao bol u tijelu.

U ovoj priči o magarcu i njegovim prijateljima, djeca će upoznati osjećaj poniženja i naučiti kako ga prepoznati i imenovati kod sebe. Naučit će kako se mogu zauzeti za sebe, odnosno izreći što im smeta i što ih je povrijedilo. Za neku djecu to će značiti da će povratiti osjećaj samopoštovanja a za drugu to može biti prvi korak u izgradnji tog osjećaja kao i općenito pozitivne slike o sebi. Uz osjećaj samopoštovanja dijete će se lakše zauzeti za sebe, odnosno izreći što ga smeta i što ga je povrijedilo.

Neispunjeno očekivanje boli: Kornjača se osjeća razočarano

Slikovnica se, kao što i sam naslov govori, bavi osjećajem razočaranja kod djece. Razočaranje je neugodna emocija koja se javlja kao posljedica situacije kada naša želja, nada ili očekivanje nije u skladu s onime što se dogodilo u stvarnosti. U razočaranju najčešće možemo prepoznati elemente emocija tuge, ljutnje i ogorčenosti (na drugoga) ili obeshrabrenosti (ako smo razočarani u sebe).

U ovoj priči o mami, tati i maloj kornjači, djeca će upoznati osjećaj razočaranja i naučiti kako ga prepoznati i imenovati kod sebe. Isto tako, naučit će da je u redu pogriješiti, ali se za pogrešna ponašanja treba znati i moći ispričati (bilo da se ispričati treba dijete roditeljima ili roditelji djetetu). Za osjećaj razočaranja postoji i olakšanje koje predlaže ova priča na kraju.

Autorice: Tatjana Gjurković i Tea Knežević, magistre psihologije i terapeutkinje igrom

Ilustracije: Jelena Brezovec

Telefonska narudžba i informacije radnim danom 08.00 – 16.00 h

042 555 373  |  095 356 3563

Dragi roditelji, želimo vas obavijestiti da slikovnice i druge proizvode i dalje uredno dostavljamo na vaše adrese. U slučaju da dostavne službe naglo otkažu svoje aktivnosti, u najkraćem ćemo roku vratiti sve uplate kupaca napravljene putem virmana ili platnom karticom. Hvala vam i za sva pitanja stojimo na raspolaganju na prodaja@evenio.hr ili na broj telefona 042 492 114.